MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Akár hónapokig tombolhat a tűzvész

Akár hónapokig tombolhat a tűzvész

24.hu

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy az országot hetek óta sújtó bozóttüzek akár hónapokig lángolhatnak.

Legalább 24 ember vesztette éltét a tavaly szemptember óta tartó bozóttüzekben Ausztráliában. Hétvégén az ország fővárosában, Canberrában volt a legrosszabb a levegő minősége az egész világon. A BBC cikke szerint Scott Morrison helyreállítási szervezet felállítását jelentette be, hogy segítséghez juttassák azokat, akik a csapás miatt elveszítették otthonukat, vállalkozásokat. Első körben 1,4 milliárd dollárt szánnak a károk helyreállítására, de ha ez nem lesz elég, további összegeket különítenek el.

A bejelentéssel egy időben a hatóságok arról számoltak be, hogy Új-Dél-Wales államban további két ember eltűnt. A bozóttüzekben eddig 24 ember halt meg, és 2000 lakóépület semmisült meg. Szerte a délkeleti államokban több mint 135 tűzfészket tartanak számon.

A lap szerint Morrisont kemény kritikák érték, amelyek azt nehezményezik, hogy a miniszterelnök nagyon lassan reagált a válsághelyzetre.

Hétvégén a tűzvész eddigi legnehezebb napjait élte meg Ausztrália: újabb 100 ingatlan lett a lángok martaléka, a környező városokban és településeken vörössé vált az ég, a levegőt hamu és füst szennyezte. A tűzoltóság arra figyelmeztetett, hogy a várható esők nem lesznek képesek eloltani a legnagyobb kiterjedésű és a leghevesebb tüzeket, a héten tovább romlik majd a helyzet.

Hétvégén Scott Morrison 3000 tartalékos katonát vetett be a lángok megfékezésére: az ország történetében még nem volt példa ekkora katonai mozgósításra természeti katasztrófa miatt. Január elején a miniszterelnöknek botrányos fogadtatásban volt része, amikor az egyik súlyosan érintett területen tett látogatást: többen hangosan szidalmazták egy tűzoltó pedig nem volt hajlandó kezet fogni vele.

Elsősorban azt vetették szemére, hogy a városban nincs megfelelő felszerelés a tüzek oltásához. A kormányfő távozó autóját gúnyos kiabálás kísérte.

Akárhányszor árvíz vagy tűz van ebben a térségben, soha nem kapunk semmit. Bezzeg Sydneyben, az északi parton el lennénk árasztva adományokkal, gyorssegélyekkel – mondta egy cobargói lakos az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint.