Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Ahova az érkező vendégként tér be, és barátként távozik

Ahova az érkező vendégként tér be, és barátként távozik

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Családi és céges rendezvényekhez hangulatos helyszín és magyaros ízek.

Élete a vendéglátás, sorsa a magyarsága. Nagy Lajos, a harci Diófa Csárda tulajdonosa feleségével, Nagyné Kovács Máriával egy sajátos, máshoz nem hasonlító világot alakított ki a 65-ös út menti csárdában, ahol a nagy magyar történelmi személyiségek parkja, és a régi mezőgazdasági eszközök gyűjteménye épp oly fontos alkotóelem, mint az házias ízek. Családi programok, céges rendezvények megtartását barátságos kiszolgálással értékarányos áron vállalják a csárdában és a Szekszárd, Palánki-hegyen található Diófa Étteremben is.

Tizenegy éve vásárolták meg az 1906-ban épített csárdát. – Láttam, hogy a magyarságom itt kiteljesíthetem, 2008. december 12-én a nyitáskor a nagy Magyarország címerét kiraktam. Nagyapám tanítása irányította mindig az életem: „A múltat soha ne feledd, azoknak az embereknek az emlékét meg kell őrizni és átadni, akik az életüket áldozták a szabadságunkért, azért, hogy mi most itt legyünk.”– mondta Nagy Lajos, aki a vendéglátást az életben tanulta meg. Mindig nagymamája és a főzőasszonyok mellett sertepertélt. És egy kardoskúti juhásztól, Ravasz Imre bácsitól tanulta meg a jó pörkölt titkát, legfontosabb a lassú főzés.
Egy véletlen vezérelte a harci Diófa Csárdához, aminek a hagyományát ma is őrzik, de nagyon sokat fejlesztettek, bővítettek rajta. Száz négyzetméterre bővült az alapterülete, téliesítették a teraszokat, korszerűsítették az épületet, és a konyhát. Nagy Lajos a legnagyobb forgalom idején is szeret a vendégekhez kimenni, arcát is adja az ételéhez. Egy idős, székely vendéglátóstól származik a mottója, amit követ: a vendéglátásnak négy íratlan szabálya van. A jó minőség, a kiváló étel, a kellő mennyiség (ne spóroljunk az adaggal!), az értékarányos ár, és a családias, barátságos kiszolgálás. Ha ez megvan, a vendég vendégként tér be, és barátként távozik. A barát pedig újra visszajön, és belőle lesz a törzsvendég!

A Diófa Csárdában vállalják születés- és névnapok, házassági évfordulók, családi rendezvények megtartását 40 főig. A kedvező ár-értékarány és a barátságos kiszolgálás itt is alapelv, a tulajdonos, ha csak teheti, magyar alapanyagból főz, és a környékben vásárol. Céges rendezvények megtartását is vállalják, különleges környezetet és feledhetetlen ízeket biztosítanak a programokhoz.
Három gyermekük és kilenc unokájuk van, Mária a harci csárdában szüleivel dolgozik, míg Gábor a vállalkozás legújabb üzletét vezeti. A Szekszárd-Palánki-hegy lábánál 2016-ban nyitották meg a Diófa Étterem-és Panziót, amely szintén a hét minden napján fogadja a vendégeket. A rengeteg munkának megvan a gyümölcse. Jók a visszajelzések, sőt bővítésbe, napelemes korszerűsítésbe is fogtak, 16 szobát alakítanak ki.
Nagy Lajos szenvedélyesen szereti nemzetét, csárdája mellett alakította ki a Magyarok Emlékparkját, ahol Hunyadi János, Petőfi Sándor, Kossuth Lajos, a Trianoni emlékmű Turulmadárral, Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, a Kettős Kereszt, Wass Albert, Kovács Béla, valamint a Recski-, és az 1956-os emlékmű található meg. A Horthy Miklós Társaság Tolna megyei elnöke és a Történelmi Vitézi Rend Hadnagya, felesége Nemzetes Asszony.

Asztalfoglalás:

harci Diófa Csárda: 74/437-385,

szekszárdi Diófa Étterem (a 6-os és 65-ös főút kereszteződésénél): 20/267-1567