MENÜ
2024. árpilis 24.
György
A víz fölött suhanó elektromos vízitaxi

A víz fölött suhanó elektromos vízitaxi

raketa.hu

A szárnyashajót Velencében is szolgálatba állíthatják, mert alig kavar hullámokat.

A Candela gyártócég Velencében mutatta be a legújabb elektromos szárnyashajóját, a P-8 Voyagert, ami a vízre épült városban különösen hatékony megoldást jelenthet a személyszállítás terén: a jármű ugyanis csendesen, kibocsátásmentesen, energiahatékonyan, és nagyobb hullámok generálása nélkül halad a csatornákon. A hajó, ami a korábbi C-8 típus újabb verziója, indulása után nagyjából 30 km/h-ás sebességre gyorsul, majd, amikor már kiemelkedett a vízből, 40 km/h-ával repül tovább, de a maximális sebessége megközelítheti az 50 km/h-át is.

Ezzel a tempóval ugyan nem nyújtja azt az élményt, amelyet a hagyományos gondolák biztosítanak a turistáknak (és a cég nem is szándékozik leváltani vele a híres velencei látványosságokat), de más szempontokat figyelembe véve versenyre kelhet a tradicionális megoldásokkal:

elektromos működésének köszönhetően kibocsátásmentes
rendkívül halk, ezt a tulajdonságát a Candela C-POD motorja biztosítja
és a hydrofoil technológia miatt nem kavar nagy hullámokat magasabb sebességnél sem.

A kabin hat férőhelyes és 40 km/h-ás sebességgel való haladás esetén 90-100 kilométer távolságra jut egy feltöltéssel. Rosszabb időben, alacsonyabb sebességnél a motort akár a vízfelszín közelébe is lehet emelni, így normál motorcsónakként üzemelhet tovább a jármű.

A Candela nem csak taxinak szánja a motorcsónakot, hanem magáncélú használatra is, és a P-8 bemutatásának helyszínt adó velencei hajókiállítás (Salone Nautico Venezia) leírása szerint a járművek, a P-8 és a korábbi modellek is, Velence megmentőjévé léphetnek elő a csendes és környezetbarát működésüknek hála.