MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A világhírű „asztalos

A világhírű „asztalos"

noklapja.hu

Harrison Ford ma ünnepli születésnapját.

 

Hetyke, öntelt és sok esetben lekezelő stílusával egy igazi antihőst testesített meg, akiért mégis mindenki rajongott – Han Solo és Indiana Jones megformálója ma ünnepli születésnapját. Ennek apropóján igazi csemegéket árulunk el a színész életéről.

Színészet mint családi örökség?

Színészcsaládban nőtt fel, Oroszországból származó anyja rádiós hangjátékokban szerepelt, apja is művelte a szakmát, ám egy idő után abbahagyta, és hirdetési ügynökként helyezkedett el.

Végzettsége: ács

A szüleitől eltérően kezdetben nem voltak színészi ambíciói, a főiskolán azért vette fel a dráma kurzust, hogy könnyen jó jegyet szerezzen. Később Hollywoodba ment, ahol ugyan kapott egy kisebb szerepet, de mivel azt mondták neki, sosem fog színészetből megélni, kitanulta az ács szakmát.

Egy konyhaszekrény miatt kapott szerepet

Egy ideig a Doors zenekar koncertjein dolgozott színpadi munkásként, életének nagy fordulópontja pedig akkor következett be, amikor George Lucas konyhaszekrényt rendelt tőle. A pályája elején lévő, de igen feltörekvő forgatókönyvírónak és rendezőnek szimpatikus volt Ford, ezért szerepet adott neki az Amerikai graffitiben.

Han Solo szerepe hozta meg az áttörést

A világhírnevet Han Solo szerepének köszönheti, pedig majdnem lecsúszott róla. George Lucas ugyanis eredetileg Christopher Walkent szemelte ki a Star Wars-univerzum zsiványának.

Ez a szenvedélye

Harrison Ford a hatvanas évek óta repül, nem csoda, hogy saját gyűjteménye is van gépekből. Szenvedélye azonban kis híján a vesztét okozta, amikor 2015-ben repülőbalesetet szenvedett Los Angelesben – egy második világháborús gépet tört össze.

Szerette volna, ha Han Solo meghal

„Azt gondoltam, jó lenne, ha meghalna…ha feláldozná magát valami igazán nemes módon” – nyilatkozta korábban Jimmy Kimmelnek. Így hát arra kérte a rendezőt, hogy intézze el Han Solo halálát, George Lucas azonban nem vette figyelembe a kérését.

A való életben is hős

Mivel éppen a közelben lévő farmján tartózkodott, 2000-ben saját helikopterével indult útnak az Idaho-i hegyekbe, hogy segítsen a hatóságoknak megtalálni egy eltűnt túrázót, Sarah George-ot. A mentőakciója olyannyira jól sikerült, hogy ő lelt rá a riadt nőre, aki elmondása szerint először fel sem ismerte a pólót és cowboy sapkát viselő megmentőjét.

Indiana Jones szerepe így hatott rá

Mióta eljátszotta Indiana Jones szerepét, Harrison Ford a hivatásos régészek támogatójává vált. Az Amerikai Archeológiai Intézet Igazgatóságának megbízottjaként segít az illegális antikvitás-kereskedelem és a kifosztás megelőzésében, illetve a régészet fontosságára hívja fel a figyelmet.

Állatfajokat neveztek el utána

A színész nagy állatvédő hírében áll, ezért már többször megtisztelték azzal, hogy egy új faj felfedezésekor, azt róla nevezték el. Így kapta az egyik pókfaj a Calponia harrisonfordi, egy hangyafaj pedig a Pheidole harrisonfordi nevet.

Viszonya volt Carrie Fisherrel

A Han Solót és a Leia hercegnőt alakító párost nemcsak a Star Warsban, hanem a való életben is gyengéd szálak fűzték egymáshoz. Csakhogy Ford nős volt abban az időben, így a kapcsolat részéről nem volt több egy kis kalandnál. A fiatal Carrie Fisher azonban teljesen belebolondult a partnerébe.

55 évesen lövette ki a fülét

Talán kapuzárási pánik keríthette hatalmába a színészt, amikor 55 évesen úgy döntött, kilöveti a fülét. Egy barátján vette észre az ékszert, ami annyira megtetszett neki, hogy rögtön tudta, neki is szüksége van egyre.

Kritizálta a modern akciófilmeket

Harrison Ford lelketlennek nevezte azokat a modern akciófilmeket – például az Avatart vagy a Transformerst –, amikben túl sok számítógépes effektet használtak. A színész szerint ezek olyanok mintha videójátékok lennének