Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
A Tolnatext Bt. idén ünnepli 120 éves jubileumát

A Tolnatext Bt. idén ünnepli 120 éves jubileumát

Takács Zsuzsa • fotó: Tolnatext Bt.

A műszaki textíliák felhasználásának csak a képzelet szab határt.

A nagy múltú Tolnatext Bt. idén ünnepli alapításának 120 éves jubileumát. A tolnai székhelyű cég az alapítása óta textilipari termékek előállításával foglalkozik. Jelenlegi fő profilja a különböző típusú műszaki textíliák gyártása, amely nagyon széles körben alkalmazható, felhasználható. Az idei év a nemzetközileg jegyzett, stabil textilipari céget is kihívás elé állította, egyben új távlatokat nyitott, erről is beszélgettünk HORVÁTH RÓBERT ügyvezető igazgatóval.


– Az általunk gyártott különböző típusú műszaki textíliák, erősítő szövetek elsősorban az építőiparban, a hőszigetelő rendszerekben, vakolatokban, falazatokban kerülnek felhasználásra. De ezen kívül a gyártott termékeinket alkalmazzák még más iparágakban, mint például gépipar, autóipar, gumiipar, vegyipar. A Tolnatext Bt. által gyártott műszaki textíliák felhasználásának és bevethetőségének csak a képzelet szab határt, egyre több helyen használják és alkalmazzák innovatív partnereink. Cégünk sokrétű, modern gépparkkal rendelkezik. Több mint 120 termelő berendezésen, mintegy 45 millió m2 műszaki textíliát állítunk elő. Termékeink 90%-át exportra termeljük, 10%-a pedig a magyar piacon értékesítjük. Büszkén mondhatjuk, hogy a Tolnán készített üvegszövetek, karbon szövetek, bazalt szövetek és egyéb speciális szövetek a világ minden pontjára eljutnak.

– Akkor világszínvonalon kell termelni, és a legjobbakkal versenyezni. Hogyan tudnak lépést tartani?
– A piac kihívásaira, az új termékek legyártására folyamatos gépberuházásokkal és technológiai fejlesztésekkel igyekszünk válaszolni. Cégünk állandóan bővül fejlődik a folyamatosan nálunk dolgozó mintegy 225 munkatársunknak köszönhetően. Gépparkunk
igen változatos, vannak régebbi technológiát képviselő berendezések, de vannak a mai kor csúcstechnikáját felvonultató modern, nagy hatékonysággal termelő berendezéseink, amelyekhez folyamatosan keressük a megfelelő munkatársakat.

– Az idei év mindenkinek plusz kihívást jelentett, a koronavírus-járvány mindent borított. A járvány első hulláma miként érte a vállalatot?
– A COVID-19 járvány első hulláma kevésbé érintette vállalatunkat. A főként építőiparba gyártott termékek körét a járvány megkímélte, az építkezések, kivitelezések nem álltak meg, így az ott felhasznált anyagok iránti kereslet sem változott.

– Cégen belül hogyan védekeztek?
– A kialakult járványhelyzet kezelése, komoly kihívások elé állította cégünket is. A dolgozók védőmaszkokat kaptak, a gyár területére történő belépést megszigorítottuk, a higiéniás feltételeket tovább javítottuk. Illemhelyiségek gyakoribb takarítása, fertőtlenítése, kilincsek, közösségi terek fertőtlenítése, fizikai kontaktok megszüntetése.

– A járványhelyzet befolyásolta-e a termelést, történt-e visszaesés?
– A COVID-19 miatt termelést nem kellett leállítanunk. Gépeink, berendezéseink ugyanabban az ütemben termeltek, mint a járvány előtti időszakban, visszaesés sem a termelt mennyiségben, sem pedig árbevételben nem jelentkezett. Speciálisan, az ágazatra jellemző kihívást azonban tapasztaltunk. Az ellátási láncban keletkezett némi zavar, bizonyos alap- és segédanyagok beszerzésére kellett nagyobb hangsúlyt fektetnünk a hosszabb szállítási határidők miatt, de a járványhelyzet javulásával ez is sokat javult változott.

– Személyesen miként élte meg mindezt?
– Igyekeztünk higgadtan és nyugodtan kezelni a kialakult helyzetet. Azt tapasztaltuk, hogy mindenki másként éli meg, más hangsúlyt tulajdonít a járványnak. Nekünk azonban óvatosnak kellett lennünk, és mindig a legnehezebbre kellett felkészülni. Minden váratlan és ismeretlen dolog, amivel még nem találkoztunk, bizonytalanságot és valamilyen szinten félelmet vált ki az emberből, pláne, ha egy több száz fős céget irányít. Ennek a felelősségnek a terhét nem mindig egyszerű viselni, de együttműködve a kollégákkal úgy gondolom, nálunk ez sikerült.

– Hogyan készültek a második hullámra, számolnak-e árbevétel-kieséssel az idei évet érintően?
– Hasonlóképpen készülünk, mint az első hullámra. A jelenlegi adatok és piaci információk alapján jelentős termelés- és árbevétel-kieséssel, egyenlőre nem kalkulálunk.

– Minden vállalkozás egyik legfőbb értékét a munkatársak jelentik. A válsággal felbolydult a munkaerőpiac is, Önöket miként érintette?
– A foglalkoztatottak körét annyiban befolyásolta a kialakult helyzet, hogy jelenleg mintegy 10-12-fővel többen vagyunk, mint egy évvel ezelőtt. Elhatároztuk, ha van rá módunk és lehetőségünk, akkor megpróbálunk profitálni ebből a helyzetből, és ha tudjuk, akkor pótoljuk a hiányzó kollégákat, és még tartalékot is képezünk.

– Szóval a nehézségből erőt merítenek. Mire számítanak a jövő évben?
– A 2021-es évet illetően óvatosak az előrejelzéseink. Úgy gondoljuk azonban, hogy az építőipar és a kormány által meghirdetett lakásfelújítási programok továbbra is biztos piacot nyújtanak termékeink számára. Az építőipar helyzete az Európai Unión belül is stabil, enyhén növekvő pályán van, ezért az exportpiacainkon is legalább hasonlókat várunk, mint az idei évben. Egyéb területeken (gépipar, vegyipar, autóipar) tovább keressük a kitörési lehetőségeket és az új termékeket. Itt több nyitott projektünk is zajlik, amelyek várhatóan 2021-ben fognak lezárulni, és az eredmények rendelések formájában megjelenni.