Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A németeknek bevált a legelőn történő állatvágás

A németeknek bevált a legelőn történő állatvágás

agroinform.hu

Az állatok teherautón történő szállítása és tömeges vágásra való előkészítése erős stresszhatást vált ki.

Az egyre szigorodó állatjóléti előírásokat a tömeges vágásoknál a legnehezebb betartani, ugyanakkor az állatoknak a megszokott, természetes környezetükben való levágását a környezetvédelmi és állatjóléti hatóságok is elfogadható megoldásnak tartják.
A legelőn történő állatvágásoknak már bizonyos hagyományai vannak Németország. A német kormány bajor kezdeményezésre támogatja az ilyen vágások kiterjesztését, amelyre eddig csak a szarvasmarhákat, illetve egyéb állatokat egész éven keresztül a szabadban tartó vállalkozásoknak volt lehetősége – írja a topagrar.com.

Az egyre szigorodó állatjóléti előírásokat ugyanis a tömeges vágásoknál a legnehezebb betartani. Ugyanakkor az állatoknak a megszokott, természetes környezetükben való levágását a környezetvédelmi és állatjóléti hatóságok is elfogadható megoldásnak tartják, mivel az óriási stressztől (teherautóra rakás és a vágóhídra való beterelés) kíméli meg az állatokat.

Thorsten Glauber, bajor környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a nagyobb stresszek elkerülése lényegesen javítja a hús minőségét, tehát a legelőn történő vágás a fogyasztók számára is előnyt jelent. A környezetvédelmi hatóság a közeli jövőben egységes szabályokat és ösztönzési lehetőségeket fog kidolgozni a szarvasmarhák és sertések legelőn történő vágására. Ez a vágási módszer azonban nagyobb tömegű vágások esetében nem alkalmazható.