MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
A „megállíthatatlan

A „megállíthatatlan" hidrogénvonat

autoszektor.hu

Csupán vizet bocsátott ki, üzemeltetési zajszintje pedig rendkívül alacsony.

Az Alstom, az intelligens és fenntartható mobilitás nemzetközi vezetője demonstrálta a hidrogén meghajtással működő megoldásainak hatékonyságát a távolsági közlekedésben.

A távolsági utazás során egy sorozatgyártású, nem módosított Coradia iLint vonat egyetlen tank hidrogénnel 1175 kilométert tett meg, mindezt úgy, hogy közben csupán vizet bocsátott ki, üzemeltetési zajszintje pedig rendkívül alacsony volt. Az utazáshoz használt jármű Alsó-Szászország közlekedési társasága, az LNVG (Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen) flottájából származik, és augusztus közepe óta rendszeresen közlekedik személyszállítási forgalomban az EVB (Eisenbahnen und Verkehrs-
betriebe Elbe-Weser GmbH) hálózatán, az Elba, Weser vidékén.

A Coradia iLint a világ első olyan személyvonata, amely hidrogén üzemanyagcellával működik és elektromos energiát termel a meghajtáshoz. Ez a teljesen emissziómentes vonat csendes, csak vízgőzt és kondenzvizet bocsát ki. A Coradia iLint több innovációval is rendelkezik: tiszta energiaátalakítás, akkumulátorokban történő dinamikus energiatárolás, valamint a hajtóerő és a rendelkezésre álló energia intelligens felhasználása. Kifejezetten a nem villamosított vonalakon való használatra fejlesztették ki, így lehetővé teszi a tiszta, fenntartható vonatüzemeltetést, mindezt a nagy teljesítmény megtartása mellett. Az EVB hálózatán a vonat 80 és 120 km/h közötti sebességgel közlekedik, a maximális sebessége pedig 140 km/h.