Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
A magyar ipar visszatornászta magát a koronaválság előtti szintre

A magyar ipar visszatornászta magát a koronaválság előtti szintre

hvg.hu

Közzétette a KSH a részletes adatokat, hogyan térhetett vissza a magyar ipar októberre már a járvány előtti szint fölé.

Az egy évvel korábbihoz képest 2,7, szeptemberhez viszonyítva pedig 2,8 százalékkal nőtt októberben a magyar ipar teljesítménye, ha a munkanaphatástól megtisztított adatokkal számolunk. A Központi Statisztikai Hivatal most megerősítette az erről egy hete kiadott első becslését, és részletezte is, mi okozta a teljesítmény javulását.

Látszik a számokon, hogy októberre a gyárak átálltak arra, hogyan kell járványhelyzetben is folytatni a munkát, ráadásul a kormány akkor még nem rendelt el járványügyi korlátozásokat. A járműipar teljesítménye 7,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a közúti gépjármű gyártásának volumene 7,3, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 8,8 százalékkal emelkedett. De a második legfontosabb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása is 10,4 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék termelése ezzel szemben 4,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 11,6 százalékkal csökkent, a legnagyobb mértékben, 13,1 százalékkal a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás esett vissza.

Számottevően, 13,1 százalékkal emelkedett a villamos berendezés gyártása is, főként a járműgyártáshoz köthető akkumulátorgyártás felfutásának köszönhetően.

Az év első tíz hónapjában összesítve 8,2 százalékkal volt gyengébb a magyar ipar teljesítménye, mint 2019 januárja és októbere között.