Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
A lengyel almatermesztők inkább áfonyára váltanak

A lengyel almatermesztők inkább áfonyára váltanak

agroinform.hu

Egyre nehezebb eladni a rengeteg lengyel almát, így van, aki taktikát váltott.

Lengyelországban az áfonya iránti kereslet az utóbbi években jelentősen megnövekedett. Ez részben az árak csökkenése, részben pedig a lakossági keresetek emelkedése miatt történhetett.

Emilia Lewandowska, a lengyel Fruit-Group részéről elmondta, hogy az utóbbi években az alma piaci elhelyezése komoly gondot okozott a lengyel termesztőknek részben a kiemelkedően magas termés miatt. Emellett fajtaválasztékuk sem követi megfelelő gyorsasággal a fogyasztói ízlések változását. Ezért a termesztők most egy olyan megoldáson gondolkodnak, miszerint az alma helyett inkább áfonya és egyéb bogyós gyümölcsök termesztésére váltanak át.

Ez az elképzelés viszonylag könnyen megvalósíthatónak tűnik, mivel a bogyós gyümölcs termesztésben Lengyelország sokéves hagyományokkal és tapasztalatokkal rendelkezik. A váltás gyakorlatilag már meg is kezdődött, mivel a lengyel áfonyaértékesítés a legutóbbi két évben megkétszereződött.

Több lengyel termesztő már meg is kezdte almaültetvényeinek kivágását, hogy azok helyére áfonyát vagy más bogyós gyümölcsöt telepíthessen.

Az exportban eddig a legfontosabb felvevő piacot Németország jelentette, de a kereslet egész Európában növekvő tendenciát mutat. Az áfonya termesztése ugyan az almánál több ápolást és költséget igényel, de azok a lengyel termesztők, akik korábban nagy gyakorlatot szereztek különböző bogyós gyümölcsök termesztésében és feldolgozásában rendelkeznek megfelelő szaktudással. Az áfonya iránti magas nemzetközi kereslet pedig garanciát jelent arra, hogy a váltás előnyökkel is járhat.

A teljes cikket a freshplaza.com angol nyelvű hírportálon található meg. Továbbá az Agroinform.hu oldalán több cikket is olvashatnak lengyel almalésűrítmény-export illetve almalé-export emelkedéséről, valamint a lengyel bogyós gyümölcs termésmennyiség csökkenésről.