MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A legöregebb és legnagyobb sügér akadt horogra

A legöregebb és legnagyobb sügér akadt horogra

index.hu

Félévszázados, 160 kilós sügért fogott egy floridai halász.

Florida eddigi legöregebb fűrészes sügérféléjét, egy legalább 50 éves és 160 kilós Hyporthodus nigritust (Serranus nigritus/Epinephelus nigritus) fogott ki decemberben egy horgász. Jason Boyll a zsákmányról egy fotót is posztolt, amelyen jól látható, hogy a hal nagyobb mint ő.


A Floridai Halászati és Vadvédelmi Bizottság Kutatóintézete a napokban hozta nyilvánosságra a nagy fogást egy Facebook-bejegyzésben. Állításuk szerint ez a példány a legidősebb képviselője ennek a fajnak, amivel a kutatóprogramban találkoztak. A biológusok a hal fülkövének (otolit) vizsgálatából állapították meg az állat korát.

Ezek a sügéreknek akár a 2,5 méteres hosszúságot is elérhetik, és a legsúlyosabb példány, amit Floridánál fogtak ki 440 fontot, azaz 200 kilót nyomott. A felnőtt példányok általában 55-525 méteres mélységben élnek, de a fiatalabb halakkal sekélyebb vizekben, akár mondjuk mólók közelében is találkozni.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján ezt a fajt egyébként mérsékelten veszélyeztetettként jelölik, ami azt jelenti, hogy jelenleg a kihalás még nem fenyegeti, de a jövőben sajnos ez lehet, hogy megváltozik.