Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
A kettéosztott templom, amin mise közben egy autó is keresztül tud hajtani

A kettéosztott templom, amin mise közben egy autó is keresztül tud hajtani

termeszeti.hu

Freskója is egyedülálló.

Karintiában, Gmünd városától nem messze egy kis rózsaszín templomocska áll a dombon. A Kettéosztott Templomnak nevezett épületet egy út vágja félbe. Az út egyik oldalán áll maga a szentély, a másikon pedig egy kétemeletes galéria, ahol a hívek helyet foglalhatnak és hallgathatják a prédikációt. Az elrendezés páratlan a világon.

Azon a helyen, ahol most a templom áll, eredetileg egy útszéli szentély rejlett (a ’Domb keresztje’).
Németajkú területeken ezek az Marterl-nek nevezett útmenti keresztek meglehetősen gyakoriak, azt a célt szolgálják, hogy az utazók megálljanak és imádkozzanak. Ez a bizonyos Marterl a Velencéből Salzburgba tartó út mellett várakozott, ami egy fontos kereskedelmi útnak számított, Gmünd pedig népszerű megállóhely volt akkoriban és egyben az a pont, ahol az út veszélyes, hegyi szakasza kezdődött.

1748-ban a szentélyt kis kápolnává alakították egy apszissal és egy kétoldalú lépcsősorral.
A szentély kb. 2 méterrel az utca szintje felett helyezkedik el, onnan egy nagy kerek boltív nyitja és egy kovácsolt vasrács védi. A hívek a templom előtt, az utcán gyülekeztek, hallgatták az igét. Egészen addig, amíg egy lelkipásztor meg nem elégelte, hogy sokszor esőben ázik a hallgatóság, ezért a túloldalon építtetett egy kétszintes, kétszobás kis épületet, ahol fedett helyen, az utca felé nyitott térben, padokon és székeken foglalhattak helyet a misére érkezők.

A mise így most a két félben zajlik – az egyikben áll a pap, a másikban pedig a hívek gyülekeznek.
Ha egy jármű a szertartás közepén áthajt az úton, a prédikáció pár pillanatra szünetel. Az út magánkézben van, így vészesen sűrű forgalom nem várható.

A templom további különlegességet rejt, az eredeti freskója ugyanis Michelangelo egyik rajza nyomán készült.
A nagy olasz művész a vázlatot az egyik útitársának, Orciel dela Volterra-nak adta, ő volt az, aki Gmündbe hozta és festményt készített belőle. 1861-ben az osztrák festő, Josef Messner átfestette olajjal, miközben megpróbálta felújítani a freskót. Azóta már számtalanszor felülfestették.

 

Forrás: www.amusingplanet.com