MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A kerti tavak szerepe

A kerti tavak szerepe

magyarmezogazdasag.hu

Az esztétikai céllal létrehozott kis tavak afféle biohűtőként működnek.

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.
Ezek a kis tavak nem szerepelnek semmilyen nemzeti monitoring programban. Ezen változtatna az Ökológiai Kutatóközpont, akik elindították Az én tavam elnevezésű programot a lakosság bevonásával. Ezeknek az apró állóvizeknek nagyobb a jelentősége, mint gondoltuk. A leggyorsabb ütemben az édesvizek biológiai sokfélesége romlik: 300 év alatt a globális vizes élőhelyek mintegy 90%-a eltűnt, a megfigyelt édesvízi populációk pedig átlagosan 84%-kal lettek kisebbek – a WWF jelentése szerint.

A kis kerti tavak változatos élőhelyet kínálnak védett élőlények számára. Kétéltűek, mutatós vízinövények jelennek meg tavacskáinkban, sőt, egy magyar kutatócsoport tanulmányában arra is fényt derített, hogyan kerülnek halak telepítés nélkül a különféle belvizekbe. A vízimadarak által elfogyasztott halikrák egy része képes lehet túlélni a tápcsatornán át vezető utat, és egy eredetétől távoli vízben kikelni. A vizsgálat során a kutatók nyolc récével etettek meg 500 ezüstkárász- és 500 pontyikrát. Az eredmények alapján az ikrák mindössze 0,2%-a épségben átjutott a madarak emésztőrendszerén, így ne lepődjünk meg, ha esetleg halak is felbukkannak kerti tavainkban betelepítés nélkül.

A felmérés első eredményei arra engednek következtetni, hogy a mesterséges tavak ökológiai szempontból alapvetően mégsem különböznek a természetes vizektől, magyarán fontos természet- és élőhelyvédelmi szerepet töltenek be.
Kis városi ökoszisztémák alakulnak ki, tehát segítik a biodiverzitás, a növény- és állatvilág sokszínűségének fenntartását, ugyanakkor enyhítik a klímaváltozás negatív hatásait is.

Remek példa erre a nyári hőségben mindinkább kialakuló hősziget-effektus, amit jelentősen mérsékelhet az ilyen, növényekben gazdag vízfelület. Úgyhogy csak bátorítani tudjuk kedves olvasóinkat, hogy amennyiben környezeti adottságaik engedik, alakítsanak ki a kertjükben tavat.