MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
A hosszú élet titka – kutyáinknál

A hosszú élet titka – kutyáinknál

azenkutyam.hu

Állatorvos mondta el, mik azok a hétköznapi teendők, amik segítenek meghosszabbítani kutyád életkorát.

Az időnk véges, ezt tudjuk – ahogy azt is, hogy az életünk hossza nagyban függ az életmódunktól. Helyes életvezetéssel az emberek és az állatok esetében is sok mindent lehet tenni a mind hosszabb életért. Jacqueline Boyd, a Nottinghami Trent Egyetem állatorvosa szerint az alábbi tanácsok megfogadásával megnövelhető a kutya életkora is.

1.) Figyelj a vonalaira!
A kutyákon deréktájt mutatkozik meg leghamarabb, ha nincs rendben a súlyuk. Ha azt látod, hogy jószágod elkezdett gömbölyödni, gondold át az etetési szokásait, és az állatorvossal egyeztetve változtass azon. A normál testsúly ugyanis az egészség, egyszersmind a hosszabb élet záloga. A túlsúly számos betegség indikátora, többek között az ízületi kopásé. Emellett a többletsúllyal élő kutyák hajlamosabbak a cukorbetegségre vagy a rákra is. Nemcsak a táplálék mennyisége, de a minősége is nagyon fontos. Hiszen csak így biztosíthatod, hogy kedvenced minden tápanyagból, vitaminból és nyomelemből megfelelő mennyiséget vigyen be. Ha ez nincs így, könnyen alultáplált lehet az eb, ami szintúgy veszélyes, mintha elhízna.

2.) Sétáljatok, amennyit csak lehet
Számos anyagunkban részleteztük, miért fontos a négylábúak számára az igényeiknek megfelelő mennyiségű séta. Fizikailag és lelkileg is szükségük van rá, hogy minden nap kimozoghassák magukat. Amellett a fizikai aktivitás segít kordában tartani az eb súlyát, a mentális egészségének is jót tesz. Egyszerűen szólva kutyád boldog lesz. Ráadásul a te egészségednek is nagyon jót tesz a közös program. Az úszás is kiváló program lehet, pláne akkor, ha pajtásod bármilyen okból kifolyólag nem tud annyit sétálni. Az úgynevezett hidroterápiának rengeteg jótékony hatása van az esetükben.

3.) Élethosszig tartó tanulás
Bármennyi idős is kedvenced, mindig kész újat tanulni. Téves elgondolás, hogy csak a kölyök és a fiatal felnőtt jószágokkal kell foglalkozni, hiszen az „öreg kutya nem vén kutya”, ha az eszéről van szó! Ráadásul a rendszeres foglalkoztatás hatására a kutya életkora is hosszabb lehet.

4.) Erősítsd a köztetek levő köteléket
A kutya-gazda kapcsolat nagyon különleges tud lenni, ha mindkét fél teljes odaadással fordul a másikhoz. Az ebek hihetetlenül ragaszkodó lények, így gazdaként a te feladatod a lehető legjobb módon viszonozni azt a hűséget és szeretetet, amivel szőrös barátod körülvesz. A jó kapcsolat mindkét fél számára segít oldani a feszültséget, kevésbé lesztek stresszesek, s mint köztudott, a nyugalom a hosszú élet titka. Egészen egyszerű dolgokra kell gondolni kapcsolaterősítés alatt: sok közös program, hosszú séták, önfeledt játék. Ezeket pedig felelős állattartóként amúgy is megteszed kutyádért.

5.) Rendszeres állatorvosi vizit
Ne csak akkor vidd kutyádat orvoshoz, ha már baj van! A rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzheted a komoly betegségek kialakulását, vagy még időben észlelhetitek a problémát, ami hatékonyabb kezelést tesz lehetővé. Az ismétlő oltásokról, a rendszeres féreghajtásról és az egyéb paraziták – mint a kullancs vagy a bolha – elleni védekezésről se feledkezz meg!

A kutya életkorából adódó változásokat, és a változó igényeket sem árt időről-időre átbeszélni a doktorral, így biztosítva, hogy kedvenced mindig a neki legjobbat kapja mind ételből, mind a gondozás tekintetében.

Ha a fenti pontokat megfogadod, akkor megtettél mindent, hogy szeretett barátoddal minél tovább oszthassátok meg egymással a mindennapok örömeit.