MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A fenyőfaszállítás szabályai

A fenyőfaszállítás szabályai

vezess.hu

A fenyőfa hazafuvarozására azok a szabályok vonatkoznak, mint bármilyen más rakományra a kocsiban.

A fa nem gátolhatja a vezetőt a kilátásban és a vezetésben, ezért az első ülésen vagy az ülések között nem szállítható.

Erre nem gondolt az a német autós, akit Cham településnél (Zug kanton) az autópálya-felhajtónál értek tetten a rend őrei. “A rendőrök azonnal megállították, intézkedés alá vonták, majd fel is jelentették a férfit. Az ok: a szabálytalanul szállított fenyő jelentős mértékben korlátozta őt a kilátásban, így magatartásával valós veszélyt jelentett más közlekedők biztonságára. A sofőr egy métert sem mehetett tovább ezzel a rakománnyal: ki kellett vennie az autóból a fenyőfát, és gondoskodnia kellett arról, hogy azt megfelelő módon elszállítsák a helyszínről” – írta az Országos Baleset-megelőzési Bizottság Facebook oldala.

A lomb a többi közlekedőt sem akadályozhatja, így nem takarhatja el a lámpákat vagy a rendszámot. Utóbbi jó láthatóságáról eleve kötelező gondoskodni. A karácsonyfa nem korlátozhatja az ajtók zárhatóságát, tehát szabálytalan kilógatni a nyitott csomagtérajtón.

Erre csak a nyitott rakfelületű autók (például a pickupok) esetében van lehetőség, amelyeknél a szokásos 40×40 centis, piros vagy piros-fehér csíkos táblával kell megjelölni a túlnyúló fát. Személyautóval a tetőcsomagtartóra rögzítve a legbiztonságosabb a fuvar. A tetőre téve a fa 40-40 centiméterrel lóghat túl a kocsin hosszirányban, míg oldalra egyáltalán nem.