MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
A felelős fogyasztó nem fogdossa a kenyeret

A felelős fogyasztó nem fogdossa a kenyeret

magyarnemzet.hu • fotó: pinchofyum.com

Aggódva figyelik a boltosok a pékáru fogdosását.

A vásárláskor hasznos megelőzés, védekezés módjairól jelentetett meg gyakorlati tanácsokat az Országos Kereskedelmi Szövetség. Ebben arra hívják fel a figyelmet, hogy tanácsosabb nem a csúcsidőszakban meglátogatni az áruházakat, és ebben az időszakban biztonságosabb lehet, ha a kisgyermekek inkább otthon maradnak. Az eladótérben a vásárlók tartsanak biztonságos távolságot más személyektől, a polcok előtti válogatás vagy a csemegepult, a pénztár előtti sorban álláskor, a lehetőségekhez igazodó észszerű mértékben – tanácsolják a kereskedők, ahogy azt is, hogy a készpénz nélküli fizetéseket részesítsék előnyben a fogyasztók az üzletekben, ami gyorsabb, kényelmesebb is, akárcsak az önkiszolgáló kasszák. Vásárlás közben is figyelmet kell fordítani az egészségügyi szakemberek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ általános ajánlásaira is, amelyek szerint az üzletekben tartózkodva a vásárló ne érintse meg kézzel az arcát, különösen az ajkakat, az orrát és a szemét. Követni érdemes a köhögés és a légzés higiéniai protokollját. Ez a száj és az orr eltakarását jelenti az egyik könyékhajlatunkkal vagy zsebkendővel, amit aztán a lehető leghamarabb zárt szemetesbe kell dobni. Arra is fel kell hívni a vásárlók figyelmét, hogy az áruházban ne köhögjenek vagy tüsszentsenek az ott tartózkodókra vagy a kihelyezett élelmiszeripari és más termékekre. Emellett nem szabad puszta kézzel összefogdosni a friss terméket vagy a pékárut, erre a célra kihelyezett fogóeszköz vagy eladótéri zacskó szolgál.

Az élelmiszerek internetes vásárlásakor a megrendelőket arra kérik az áruházláncok, hogy jelezzék, ha egészségügyi okok miatt lezárt területre kérnek kiszállítást, és meg kell adni az esetleges lezárás pontos határvonalát. Az áruházak munkatársai ugyanis a veszélyeztetett területekre nem léphetnek be, így a megrendelt áru átadását (amit csak a zárt terület határa előtt tudnak letenni, szatyorban) és az átvétel igazolását elektronikus úton lehet rögzíteni (pél­dául SMS vagy e-mail útján). Készpénzes és helyszíni kártyás fizetés, bármilyen közvetlen fizikai érintkezés a lezárt területen tartózkodóval ilyen esetekben nem lehetséges, sőt a Tesco áruházláncnál a veszélyhelyzet ideje alatt megrendelt csomagokat kizárólag elektronikus bankkártyás fizetéssel lehet teljesíteni. A vásárlás összegével azonban csak a kiszállítás után terhelik meg a bankkártyát. A lánc online áruháza levélben jelezte vásárlóinak, hogy a koronavírus terjedésének magakadályozásában a következő hetekre új rendelkezéseket és limiteket vezettek be. Így például szűkült az internetes bevásárlófelületen elérhető választék: ahhoz, hogy mindenki hozzáférhessen az alapvető termékekhez, egyes kategóriákon belül 12 darabban maximalizálták a megvásárolható mennyiséget vásárlónként. A közeljövőben csúcsra járhatnak a kiszállító autók, ezért előfordulhat, hogy az időpontok a szokásosnál hamarabb betelnek, érdemes ezért időben rögzíteni a vásárlás idejét.

Az OKSZ arra is kitér: a magyar élelmiszer-biztonsági előírások példaértékű módon rendkívül szigorúak. Forgalomba csak biztonságos élelmiszer hozható itthon, az értékesítési körülmények pedig semmilyen módon nem veszélyeztethetik a vásárlók egészségét, biztonságát, az internetes kereskedelemben sem.