Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A borosgazdák fuldokolnak

A borosgazdák fuldokolnak

hvg.hu

A gazdasági válság miatt az olcsó borok forgalma meg fog növekedni.

Thomas Montagne, a független borosgazdák szervezetének vezetője, a Politiconak adott interjújában aggodalmát fejezte ki az Európai Unióban kialakulóban lévő túltermelési válság miatt – írja a hvg.hu.

A szakember elmondta: „ha megtelnek a borospincék, akkor az árak nagyon gyorsan esni kezdenek”. Emlékeztetett, a 2006-ban kialakult „boros tavak” korszakára, amikor az EU támogatásrendszere egy túltermelési válságot idézett elő és az európai borászok nem tudták sem az Unión belül sem azon kívül értékesíteni az előállított termékeiket.

Most szintén egy túltermelési válság fenyeget, viszont ezúttal nem a termelés növekedése okoz problémákat, hanem a kereslet drasztikus visszaesése: éttermek és a borozók világszerte zárva vannak és nem tudni mikor áll helyre a forgalom.

Pau Roca, az International Wine Organization vezérigazgatója szerint az éttermek és a szállodák bezárása 35 százalékkal csökkenti a borok forgalmát és 50 százalékos bevételcsökkenést okoznak, mivel a drágább borokat elsősorban itt fogyasztják. A bizonytalan helyzet és a jövedelmek csökkenése előrevetíti a borfogyasztás további visszaesését, illetve az olcsó borok előretörését.

Didier Guillaume francia mezőgazdasági miniszter szerint „a borosgazdák fuldokolnak”. A miniszter az Uniótól várja a megoldást. Úgy véli az uniós pénzből ipari szesszé alakított bor adhat megfelelő választ a problémára. Az Európai Bizottság azonban egyelőre nem kíván pénzt fordítani a probléma megoldására, de konzultált a tagállamokkal, hogy mit lehetne kezdeni a bortöbblettel. Válaszul a francia, olasz és spanyol borosgazdák szervezetei, 350 millió eurót követelnek a desztillálásra, amivel tízmillió hektoliter bort változtatnának ipari szesszé. Döntés egyelőre még nem született.

Ignacio Sanchez Recarte, az uniós borexportőrök szervezetének vezetője szerint teljesen újjá kell majd építeni a piacot, ezért azt szeretné, ha az Európai Unió változtatna a szabályokon és uniós pénzből finanszíroznák a kivitelt, amennyiben a tagállamoknak maguk kell gondoskodni a desztillálás költségeiről.