MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
A benzinár 380 Ft/liter – 14 éve nem volt ilyen magas az USA-ban

A benzinár 380 Ft/liter – 14 éve nem volt ilyen magas az USA-ban

168ora.hu

A képviselőház közben az orosz kőolaj-import betiltását tervezgeti.

Vasárnap az Egyesült Államokban a 95-ös benzin országos átlagára elérte a 2008. júliusi rekordértékű gallononkénti 4 dolláros (380 forint/literes) árat az Amerikai Autószövetség (AAA) kimutatása szerint – jelentette a The Wall Street Journal című napilap hétfőn.

A konzervatív amerikai gazdasági-politikai újság online tudósítása szerint az áremelkedést a nemzetközi kereskedő, szállítmányozó és pénzügyi vállalatok azon döntése okozta, hogy több millió hordó orosz kőolajat kivontak a globális kínálatból. Ez tovább növelte az egyébként is erős globális keresletet, miután a világgazdaság kezd erőre kapni a koronavírus-világjárvány okozta két évnyi korlátozásokat követően. A kőolaj iránti erősödő kereslet megnövelte a globális inflációs nyomást is a gépkocsigyártástól kezdve a kukoricatermelésig több ágazatban.

A napilap információi szerint az Egyesült Államok kőolaj-finomítási kapacitása drámaian visszaesett a koronavírus-járvány okozta gazdasági lassulás idején. 2020 eleje óta körülbelül 1 millió hordóval csökkent az amerikai napi kőolaj-finomítási kapacitás, holott korábban még mintegy 19 millió hordó kőolajat finomítottak naponta.

A gázolaj amerikai ára is az egekbe szökött: a múlt héten az egy évvel korábbihoz képest már 50 százalékkal nőtt, s ez a növekedés is gyorsan beépül a kamionos teherszállítás költségeibe, és ezen keresztül a fogyasztási cikkek árának megemelkedésébe.

Mindeközben John Hoeven észak-dakotai republikánus szenátor kijelentette, hogy a Joe Biden amerikai elnök által jóváhagyott amerikai kőolaj-kitermelési és -szállítási korlátozások nélkül Észak-Dakota tagállama önmaga képes lenne helyettesíteni az Egyesült Államokba érkező orosz kőolajimport túlnyomó részét – adta hírül a Breitbart amerikai hírportál.