MENÜ
2024. május 18.
Erik, Alexandra
A barcelonai korrupcióról – a lefizetett játékvezetők

A barcelonai korrupcióról – a lefizetett játékvezetők

telex.hu/Sajó Dávid

Megszólal Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke a barcelonai bírói lefizetésekkel kapcsolatban.

Ceferin az MTI szerint különböző vizsgálatok miatt még nem nyilatkozhat részletesen, de annyit elmondott, hogy „amennyire én értesültem, a helyzet rendkívül súlyos. Olyan súlyos, hogy véleményem szerint az egyik legkomolyabb a futballban, amióta részt veszek benne.”

Az UEFA márciusban indított vizsgálatot, mert felmerült, hogy a Barcelona 2001 és 2018 között 275 milliárd forintnyi eurót utalt egy olyan cég számlájára, amelynek az a José María Enriquez Negreira volt a tulajdonosa, aki egyben a játékvezetői bizottság alelnöke is volt akkoriban. Ez alapján merül fel a gyanú, hogy a Barcelona közel két évtized lefizette a spanyol bírókat vagy a játékvezetői vezérkar egy részét.

A helyzetet bonyolítja, hogy nem lehet versenyjogi következménye, ha beigazolódnak a vágyak, hiszen elévült a bűncselekmény, azonban a polgári ügyészség eljárása már folyamatban van Spanyolországban. Ceferin hozzátette, hogy ugyan elévült a bűncselekmény a spanyol bajnokságot tekintve, az UEFA-nál ilyen viszont nincs, vagyis onnan még komoly retorziókra számíthatnak a katalánok, ha igazak a vádak.

A Barcelona tagadja a vádakat, és azzal védekeznek, hogy csak egy külső tanácsadónak fizettek játékvezetéssel kapcsolatos szakmai jelentésekért, ami szerintük teljesen bevett gyakorlat a profi kluboknál.