MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
A balesetek több mint kilencven százalékát nem a hetven feletiek követik el

A balesetek több mint kilencven százalékát nem a hetven feletiek követik el

vezess.hu

Korlátozhatják az idős sofőröket itthon.

Kitilthatja az autópályákról, vagy nappali vezetésre korlátozhatja a háziorvos az idős sofőröket?

Miután a napokban elterjedt a világhálón egy videó arról, ahogy egy autós a forgalommal szemben hajtott fel az M4-esre, újra vita robbant ki az idős sofőrök körül. A témával az RTL Híradó is foglalkozott: a csatorna riportjában leszögezték, a háziorvosok nem lehetnek elnézőek az idős sofőrökkel szemben, mert egy egészségi állapotból fakadó baleset esetén nekik is vállalniuk kell a felelősséget.

Amennyiben egészségügyi állapotuk indokolja, akár kitilthatják az autópályákról, vagy nappali vezetésre korlátozhatják az idős vezetőket, de akár sebességkorlátozás is bekerülhet a jogosítványukba, amit 70 év felett egyébként is alkalmanként legfeljebb két évre hosszabbítanak meg.

Az RTL megszólaltatta a Magyar Autóklub közlekedési szakértőjét, Lovas Károly Róbertet, aki elmondta, hogy ezek a korlátozások ugyanakkor nehezen ellenőrizhetőek, mivel a rendszámtábla semmilyen utalást nem tesz rájuk.

A belügyminisztérium statisztikája szerint 2016-ban 2895 közúti baleset történt, ebből 326 róható fel a 60-70 év közötti korosztálynak, további 210 esetben volt 70 év feletti az elkövető.