Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
2020-as év színe a klasszikus kék

2020-as év színe a klasszikus kék

sajatotthonprojekt.blog.hu

Két évtized elteltével a Pantone ismét visszatért a sötétebb kék színhez.

Ez az árnyalat csodásan mélykék, amely a nevéhez híven a klasszikus eleganciát sugározza, de ezzel ellentétben szinte bármilyen enteriőrbe beilleszthető.A Pantone választása mögött azonban több sejlik, ha figyelembe vesszük az Év színének történetét, amely 21 évvel ezelőtt kezdődött, még 1999-ben. Egyébként pont abban az évben a választott szín a Cerulean kék volt, egy jóval derűsebb árnyalat és amely az új évezred izgalmát képviselte annak idején.

Két évtized elteltével pedig a Pantone ismét visszatért a sötétebb kék színhez, amely rengeteg változást, félelmet és reményt hordoz magában, akárcsak mi, emberek az új évtizedbe lépve. Laurie Pressman, a Pantone Color Institute alelnöke az nyilatkozta a TIME-nak: „Ez egy megnyugtató kék, tele van nyugalommal és magabiztossággal. Építi a kapcsolatokat.”

Ezen kívül Pressman szerint a Pantone Institute úgy érezte, hogy ez az árnyalat hangsúlyozza a megbízhatóságot, a hitelességet és az állandóságot, amely tulajdonságok a jelenlegi világ gyors ütemű változásaival szemben az emberek számára igazi erényként jelennek meg.

Linda Hayslett, egy Los Angeles-i belsőépítész hozzáteszi:„Ez a kék nagyszerű, mert fókuszpontként felhasználva izgalmas teret eredményez a modern térben." 

Hasonlóan érzek a klasszikus kékkel kapcsolatban én is, mert időtlensége, eleganciája és hűvössége engem is magával ragad. Azonban számomra az ilyen erőteljes és meghatározó színek csak és kizárólag egy-egy fókuszpontban vagy több kisebb kiegészítőben jelenhetnek meg abban a térben, ahol élek.

Mivel a kék hűvösséget áraszt, így bármennyire is tetszik az árnyalat egy kanapén, én mégis inkább egy semlegesebb árnyaltú darabot választanék a nappaliba. Hiszen a kanapét nem cseréljük szezononként, de valahogy elképzelhetetlennek tartom, hogy évekig meghatározó legyen a kanapé színe otthonomban. Természetesen egy-egy díszpárnán bármikor jöhet, mert ha megunom, akkor az évek alatt felhalmozott készletemből választok másik darabokat.