MENÜ
2024. május 8.
Mihály
Z-solar napelemes rendszerek: pályázatírás, tervezés, kivitelezés, monitoring

Z-solar napelemes rendszerek: pályázatírás, tervezés, kivitelezés, monitoring

Z-Solar

A „Hány év alatt térül meg?”– kérdéstől, a nulla forintos számláig.

A Zöldikék Zrt. hazai tulajdonú, napelemes beruházások kivitelezésére létrehozott vállalkozás, amelyhez szervesen kapcsolódik a Z-solar brand kiépítése. A cég elnevezése utal a klímabarát célokat szolgáló főtevékenységre, azonban több annál. A Z-solar eredményeiről és terveiről Németh Miklós vezérigazgatóval beszélgettünk, aki közel egy évtizede foglalkozik napelemes rendszerek előkészítésével és öt éve teljes körű lebonyolításával. Okleveles épületgépész mérnökként átfogó tudással rendelkezik az épület energetika, gépészeti rendszerek és a napelemes rendszerek terén.

– Miért választották ezt a profilt? Milyen lehetőséget látnak a megújuló energiák piacán?
– A Zöldikék Zrt. tulajdonosai a vállalkozás alapítását megelőzően szereztek pozitív tapasztalatokat a napenergia hasznosítását célzó projektekben. A napelemek segítségével előállított villamos energia gyakorlatilag évről-évre duplázódik Magyarországon, ezért természetesen üzletileg is kiváló lehetőséget láttunk egy ilyen profilú vállalkozás megalapításához.

– Elsősorban az üzleti, vállalati kört célozták meg eddigi tevékenységükkel, miért?
– Az alapítás óta számos Európai Unió által finanszírozott energetikai korszerűsítési program indult el a közszféra szervezetei és vállalkozások számára. A projektek generálása és megvalósítása során óriási előnyt jelentett, hogy a pályázatokhoz kapcsolódó adminisztrációs feladatokat is szervezeten belül, magas minőségben vagyunk képesek ellátni. A vissza nem térítendő támogatásoknak köszönhetően számtalan vállalkozás döntött napelemes rendszerek megvalósítása mellett, így ezen a piacon jelentős sikereket értünk el.

– Az eddigi tapasztalatok alapján mi a különbség az üzleti és a lakossági elvárások között?
– Az üzleti szektorban tapasztalataink szerint a „Hány év alatt térül meg az általam fizetendő összeg?”-kérdés megválaszolása után születnek meg a beruházási döntések, míg a lakossági beruházások elsősorban a nulla forintos villanyszámla elérését célozzák meg. A folyamatos szemléletformálási programoknak és kampányoknak köszönhetően, egyre nagyobb szerepet kapnak a zöld szempontok egy-egy új építkezés tervezése során mind az üzleti, mind a lakossági ügyfelek körében. Jelenleg a teljes forgalmunk kb. 20%-át adják a lakossági megrendelések.

– Mi szükséges ahhoz, hogy valaki otthonában napelemeket telepítsen?
– Véleményünk szerint sokan elhanyagolják a csatlakozási pont, mérési hely állapotát, ezt minden esetben javasoljuk megvizsgálni, szabványosítani. Fontos kérdés még a tető állapota is, ha a napelem felkerül egy rossz tetőre, nagyon elveheti a megrendelő kedvét a későbbiekben, hiszen a napelem alatt javítani nagyon nehéz, minden esetben bontást igényel. Az épület belső elektromos hálózata is kritikus, minden esetben megvizsgáljuk annak állapotát a későbbi káresemények, balesetek elkerülése végett. Ezeken kívül egy jól megtervezett rendszer, egy precíz kivitelezés minőségi anyagokból és persze a megfelelő anyagi forrás kell. A napelem egy nagyon veszélyes üzem, komoly balesetek történhetnek egy rosszul megépített rendszer miatt, ezért mindenképpen szakcégtől célszerű megrendelni azt.

– Miért éri meg napelemes rendszereket telepíteni?
– Az önerőből megvalósított beruházások esetében a megtérülés még mindig 8-10 éves időtartamra tehető a befektetésre vetítve, azonban mind a lakossági, mind az üzleti szféra részére elérhető 50%-os támogatás, amely segítségével a megtérülés jelentősen csökkenthető. Megjegyezném, hogy egy korszerű technológiával épült ingatlan esetében ma már alapvető elvárás a megújuló energiák minél magasabb szintű alkalmazása.

– Önök komplett szolgáltatást nyújtanak, ugye ez előnyt jelent?
– Természetesen óriási előnyt jelent, hogy ügyfeleinknek nem kell tervezőt, pályázatírót, szervizt, érintésvédelmi szakembert, műszaki ellenőrt keresnie. Gyakorlatilag A-Z-ig teljes körű lebonyolítást tudunk mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelek részére nyújtani.

– Sok zöldvállalkozás működik, a Z-solar miben mások, vagy jobbak, mint a versenytársak?
– A kivitelezéseink 85%-át 15 fős fizikai állományunkkal végezzük, amely méret mellett még optimálisan a magas minőségre, kollégáink folyamatos fejlesztésére is jut elegendő figyelem. Cégünk jelenleg évente közel 4MW, elsősorban tetőre telepített HMKE és Visz-Watt védelmes rendszer kivitelezését végzi el. Az általunk felszerelt invertereket saját kollégáink segítségével szervizeljük, közvetlen gyártói kapcsolatokkal rendelkezünk. Monitoring szolgáltatást nyújtunk az ügyfeleknek, évente kiértékelést kapnak a napelemes rendszerük által megtermelt energiáról.

– Azoknak, akik a hálózattól való függetlenséget szeretnék, mit mondanak a tárolás kérdéséről?
– Lakosság és kis vállalkozások esetében Magyarországon, a jelenlegi elszámolási rendszer adta lehetőségek mellett (még bruttós elszámolásban is), véleményünk szerint nincs még relevanciája a hálózattól való függetlenedésnek, mivel a fogyasztó a szolgáltató rendszerét használhatja, kvázi akkumulátornak. Jelen pillanatban ezzel szemben ár-érték arányban még elmaradnak a tárolós rendszerek. Sok inverter gyártó már tudja a belső rendszerén keresztül menedzselni az energiafelhasználást akkumulátor nélkül is, például egy megfelelő időben töltött elektromos autóval, vagy egy jól időzített melegvíz-termeléssel, akár hűtéssel, felhasználva az épület hőtároló képességét.

– Milyen fejlesztésekben gondolkodnak, mi a jövő?
– Az idei évben elkezdődött a saját dombóvári irodánk és telephelyünk építése, ahová cégünk székhelye is áthelyeződik a korábbi budapesti központból. Az eddigi szolgáltatások mellett nagyobb hangsúlyt szeretnénk helyezni a már megépített rendszerek karbantartására, tisztítására, ezért egy profi napelem-mosó gépet vásároltunk a maximális hozam biztosítása érdekében.

– Kinek érdemes napelemes rendszert telepíteni a magánszemélyek, illetve a vállalkozások körében?
– Mindenkinek.. :-)

 

Referenciák, amire büszkék vagyunk:

Több száz lakossági ügyfél az ország egész terültén.

Számos visz-watt védelmes erőmű:
– SC Invest Kft. Esztergom 153kWp
– ANAS MGSZ Nemerőpuszta 153kWp
– Kocsolai MGSZ Kocsola 171kWp

Közületi ügyfelek:
– NÉBIH székház 50kW
– Fradi munkacsarnok 50kW

KKV szektor:
– Moldován András cápa Kapolyi telephelye 2x50kW
– Tele-Tank benzinkút hálózat
8 telephely (15-50kW)

 

Elérhetőségeink:

ertekesites@z-solar.hu

+36-70/367-6618

www.z-solar.hu