MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Vulkáni lávából épül

Vulkáni lávából épül

aquamagazin.hu

A filava izgalmas anyag, tulajdonképpen a szénszál továbbfejlesztett változata.

Az osztrák Norbert Sedlacek a föld körbehajózására készül, méghozzá egy olyan vitorlással, amelyik különleges anyagból épül. A filava tömörebb és olcsóbb, mint a karbon, ellenállóbb az UV-sugárzásnak és a nedvességnek.

A nyáron induló és hét hónaposra tervezett út 38 ezer tengeri mérföld, érinti mind az öt óceánt, valamint az Északnyugati-átjárót. Sedlacek a kaland során végig magára lesz utalva, ugyanis nem vesz igénybe külső segítséget. Hajója úttörő darab, a balzafa mag köré ugyanis nem a megszokott műanyag szálak kerültek, hanem a vulkáni lávából megalkotott filava. Az Open60-ast az Innovation Yachts (Sedlacek cége) tervezte, és a projektgazda megvan győződve arról, hogy vitorlása hozza az elvárt teljesítményt, illetve kellően tartós lesz: „A filava izgalmas anyag, tulajdonképpen a szénszál továbbfejlesztett változata. Tulajdonságai hasonlók, ám annál tömörebb, olcsóbb az előállítása, és sokkal jobban ellenáll a természet erőinek.”

Az Open60AAL össztömege kisebb, mint egy hasonló méretű, karbonból készült vitorlásé. 2016 óta épül, elég könnyű és gyors ahhoz, hogy az Északnyugati-átjáró gyenge szeleiben is jól teljesítsen.

,