MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Van ahol pénzt adnak azért, hogy napelemet használjon

Van ahol pénzt adnak azért, hogy napelemet használjon

alternativenergia.hu

Németországban az állam betáplálási díjat fizet az otthon megtermelt energiáért, egy cég azonban rálicitálna az ajánlatra.

A napelemes akkumulátorokkal foglalkozó Sonnen különleges lehetőséget kínál a németországi, fotovoltaikus tetőrendszert használó kiskereskedelmi ügyfeleknek – számol be a Reuters. 2022 harmadik negyedévére egy olyan közösséget terveznek létrehozni, amelyben olcsón férhető hozzá az energia. Egyes felhasználók még pénzt is kereshetnek a projektnek köszönhetően. Németországban a közelmúltban fogadtak el egy olyan, a megújuló energiákra vonatkozó jogszabályt, amely felgyorsíthatja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagok használatáról való átállást, és hozzájárulhat az orosz gáztól és olajtól való függetlenedéshez. Oroszország Ukrajna elleni invázióját követően az energetikai függőség minden korábbinál látványosabban mutatkozott meg. A Shell tulajdonában lévő Sonnen az otthoni napelemes áramtermelés növekvő versenyképességére, illetve akkumulátorai további értékesítésére támaszkodik. A 84 milliós Németországban mintegy 500 ezer otthonban található háztartási akkumulátor, ezeket a Sonnen mellett olyan riválisai gyártják, mint amilyen a Senec vagy a kínai BYD.

Egy korábbi, független elemzés alapján az értékesítés 2021-hez képest idén 67 százalékkal emelkedhet. A bajorországi székhelyű Sonnen szerint tervezett megoldásával a háztartásokban az év végére nullára csökkenhet az energia ára, és a többlettermelés révén akár visszafizetés is történhet. A vállalat 2015-ben egy digitális közösséget hozott létre akkumulátoros ügyfelei számára. A felület a napelemes termelést kiegészítve lehetőséget ad a többletenergia későbbi felhasználására. A közösség megosztozik az együtt előállított áramon.

A napelemes akkumulátorok megjelenése előtt az otthon megtermelt energia egyből a hálózatba került, és államilag garantált betáplálási díj járt érte. A napelemek fejlődése miatt ugyanakkor ma már az elszámolási rendszer nem igazán jövedelmező, az energiaárak ráadásul az elmúlt évben globális elszálltak.

A Sonnen most azzal állt elő, hogy állandó mennyiségi jogosultság ellenében összeköti akkumulátoros ügyfeleit egy eladói körrel. A modellhez csatlakozók olyan mérőeszközt kapnak, amely segíti a számlázást és az el nem használt áram elosztását. A vállalat kilowattóránként 10 centet fizet majd – összehasonlításképp: az állami rendszerben csupán 6,34-6,53 cent jár.