MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Erdőtelepítés napelemek alatt

Erdőtelepítés napelemek alatt

villanyautosok.hu

Egy bajor gazdaságban napelemek alatt termesztik az akár 6 méteresre is megnövő komlót.

Most pedig a szomszédos Baden-Württembergből érkezett híradás egy hasonlóan érdekes projektről. Ezúttal egy egész kis erdőt telepítettek a napelemek alá.

A Fraunhofer Institute az Emil Steidle építőipari céggel közösen valósít meg egy olyan kutatási projektet, amelyben egy 135 kilowatt teljesítményű mobil fotovoltaikus rendszert állítanak fel egy újonnan erdősített földterületen.
Az érintett terület egy Meßkirch melletti homokbányához tartozik, ahol az Emil Steidle vállalat 1975 óta folytatja a kvarchomok kitermelését. Ha egy helyen elfogy a nyersanyag, a területet feltöltik, majd rekultiválják és fákkal újraerdősítik. A fotovoltaikus rendszerrel ellátott területen kis facsemeték vannak, amelyeket a napelemmodulok 40 százalékban árnyékolnak. Ilyen árnyékolás természetes körülmények között egy erdőben is létezne az őket körülvevő idősebb fák miatt.
A Meßkirch melletti kísérleti naperőmű március közepén kezdte meg működését. A fotovoltaikus rendszer az árnyékolás mellett a homokos talaj kiszáradását is képes lehet csökkenteni a nyári napsütéses időszakban.

(Bővebben a villanyautósok.hu-n olvashatnak.)