MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Van, ahol két okból is tilos bemelegíteni az autót indulás előtt

Van, ahol két okból is tilos bemelegíteni az autót indulás előtt

player.hu

Írországban bírság, sőt: börtön is járhat az utcai autómelegítésért.

A hideg reggeleken elindulás előtti motor- illetve utastér-melegítést hamarosan végképp elfelejthetjük. Az elektromos autózás egyik legcsodálatosabb hétköznapi extrája ugyanis az, hogy az autó beindítását követően szinte azonnal meleget fúj a szellőzőrendszer. Sőt: a legeslegolcsóbb villanyautók kivételével az elektromos és a plug-in hibrid kocsik fűtése (nyáron pedig hűtése) programozható vagy akár mobiltelefonról is aktiválható.

Míg az elektromos autók előklimatizálása az utcán is, a garázsban is gond nélkül megoldható, a benzines vagy dízel autók előfűtésével-hűtésével már nem ez a helyzet. A zárt garázsban a kipufogógázok, az utcán pedig egyre több helyen a közlekedési szabályok miatt nem praktikus járatni a motort indulás előtt.

Írországban az első alkalommal vétkezők ezer, a visszaeső utcai autómelegítők kétezer eurós büntetést, sőt: háromhavi börtönt is kaphatnak - de csak akkor, ha közben elhagyják az autót. Az ír hatóságok nem a környezetért aggódnak, hanem ismerik a szólást, miszerint alkalom szüli a tolvajt és az ilyen alkalmak számát igyekeznek csökkenteni az autók tulajdonosának szóló, megelőző jellegű szankciókkal való fenyegetéssel. A magában füstölgő autókra vonatkozó szabály a közúttal közvetlenül kapcsolódó beállókra, felhajtókra is vonatkozik, tehát csak zárt kapu mögött szabad üresben járatva otthagyni a kocsit.

Magyarországon ennyire nem szigorúak a rendőrök, de az alapszabály ugyanaz, mint az íreknél: a KRESZ szerint "a járművet őrizetlenül hagyni abban az esetben szabad, ha a vezető gondoskodott arról, hogy (...) illetéktelen személy azt el ne indíthassa." Van viszont olyan hely is a világban, ahol a motormelegítés akkor sem folyhat a végtelenségig, ha a vezető az autóban ül.

Az USA kilenc tagállamában létezik szabályozás a személyautók üresben járatásának maximális időtartamáról és további 14 államban van rendelet arról, hogy a hangosabb, nagyobb fogyasztású járművek, teherautók vagy iskolabuszok motorját meddig és hogyan szabad üresben ketyegtetni indulás előtt (2018-as adat). A kilenc legszigorúbb állam 3 és 5 perc közötti időt ad motormelegítésre a személyautósoknak, még akkor is, ha közben a kocsiban ülnek. Ennek a korlátozásnak már tisztán környezetvédelmi oka van: a hatóságok a műszaki okokkal nem indokolható üresjáratokban elégetett üzemanyag mennyiségét kívánják mérsékelni.