Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Ünneplés skandináv módra

Ünneplés skandináv módra

otthonneked.hu

A skandináv stílus már régóta virágzik, legyen szó életmódról, divatról, designról vagy lakberendezésről.

Nem véletlen: az északi népek letisztult szemlélete remekül működik; a legtöbben közülük rendre a legboldogabb nemzetek listájának élvonalában végeznek. Nem meglepő így, hogy a karácsonyhoz (és az ünnepi dekorációhoz) való hozzáállásuk is különbözik a megszokottól – letisztultabb és kevésbé szélsőséges, mint számos nemzetnél. Gondoljunk csak az amerikai filmekben látott gigantikus, csillogó díszekben tobzódó fáira, alattuk a tömérdek ajándékkal – a skandináv karácsony távol áll ettől.

LETISZTULT SZÍNPALETTA

A skandináv stílusú karácsonyi enteriőrökre ritkán jellemző a hatalmas színkavalkád – a neutrális palettát legtöbbször csak néhány, az ünnepre jellemző árnyalattal gazdagítják, így ezek jobban kitűnnek a dekorban. Egy zöld, piros vagy arany részlet magára vonzza a szemet a monokróm enteriőrben – így nagy csinnadratta nélkül is ünnepi hangulatot varázsol.

KARÁCSONYI FÉNYEK

Persze ehhez a hangulathoz elengedhetetlenek a megfelelő fények is. Nem kell túlzásokra gondolni: egy-egy fényfüzér, lámpás és néhány (a skandináv otthonokban elengedhetetlen kiegészítőként szolgáló) gyertya pont elég ahhoz, hogy sárgás fényükkel beragyogják a szobát.

ÜNNEPI MELEGSÉG

A karácsony részben a melegségről szól, a kinti hideg ellenére – a belső, szívből jövő melegségről. Persze nem az sem árt, ha erről a helyiségben is gondoskodunk: kandallóval, cserépkályhával vagy modern fűtési megoldásokkal is kialakíthatjuk a megfelelő hőmérsékletet, azomban az igazi komforthoz (és a családi kollektív bekuckózós filmnézéshez) textíliákra lesz szükségünk.

Tökéletes példa a skandináv esztétikára a (szintetikus) bárányszőr: remekül mutat a székekre dobva vagy a kanapén – de még szebb a karácsonyfa alatt a padlóra terítve, és a földön ülős ajándékbontást is kényelmesebbé teszi. A vastag plédek alapvetően a dán hygge életérzéshez tartoznak, a karácsony pedig kimondottan hygge ünnep: minőségi együtt töltött idő a szeretteinkkel.

TERMÉSZETES DÍSZEK

Az északi otthonokra a természetes anyagok nagymértékű használata jellemző, és ez a karácsonyi díszítésnél sincs másképp. Egy-egy (akár feldíszített vagy csillag alakúra formált) fenyőág az ablakban, néhány toboz vagy szárított narancs az asztalon, és máris megváltozik az enteriőr hangulata – a fenyő és a narancs pedig a karácsonyi illatokról is gondoskodik.

 

ALTERNATÍV KARÁCSONYFA
Mivel a skandinávok környezettudatosak, és hisznek a fenntarthatóságban, nagyon ritkán találunk náluk műanyag fenyőt – mivel ezeket a darabokat Kínából importálják, és legalább 20 évig kéne őket használnunk, hogy ökológiai lábnyomuk megegyezzen egy igazi fenyő karácsonyfáéval.nPersze nem jelenti azt, hogy minden skandináv otthonban díszített fenyőfát találunk – nagyon gyakoriak az alternatív megoldások, a különféle DIY (vagyis "csináld magad") karácsonyfák – ezekhez számos inspirációt találunk online (például a Pinteresten), ha megpróbálkoznánk a vele.

A skandináv karácsony tehát letisztult és emberközeli. Csendes, meleg és visszafogott, de mégis ünnepélyes. Nem a díszekről vagy az ajándékokról szól – hanem az emberekről és az együtt töltött időkről.

 

Kellemes adventi várakozást kívánunk!