Tam_Bau
MENÜ
2024. május 20.
Bernát, Felícia
Újabb haladék az építkezőknek

Újabb haladék az építkezőknek

bankmonitor.hu

Miért fontos egy épület energiaigénye, energetikai besorolása?

Az eredeti tervek szerint 2021. januárjától már csak a “közel nullás energiaigényű” házak kaphatnának használatbavételi engedélyt. Ezt a határidőt azonban első körben meghosszabbították 2021. június végéig. Most pedig újabb egy éves haladékot nyerte az építkezők: 2022. június végéig használatbavételi engedélyt kaphatnak az újépítésű ingatlanok, ha a 2020-ban érvényes szabályoknak megfelelnek.

Az energetikai szabályok egyre szigorodnak: a közeljövőben már csak “közel nullás energiaigényű” – azaz BB energetikai besorolású – lakások kaphatnak majd használatbavételi engedélyt. (Jelenleg legalább CC energetikai besorolást elérő ingatlanokat lehet építeni.)

Elvileg a szigorodó elvárásoknak már tavaly év végén életbe kellett volna lépnie: idén januártól már csak az új feltételeknek megfelelő ingatlan kaphatott volna engedélyt. A változást azonban első körben eltolták fél évvel, sőt most újabb haladékot kaptak az építtetők.

A régi szabályoknak megfelelő ingatlanok még 2022. június végéig használatbavételi engedélyt kaphatnak
A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás alapján 2022. június 30-ig megkaphatják a használatbavételi engedélyt azok a házak, amelyek a régi energetikai szabályoknak megfelelően épülnek fel. Akkor alkalmazható az újabb határidő, ha az ingatlan az építészeti-műszaki tervezési dokumentációja alapján nem éri el a “közel nullás energiaigényű” besorolást és a használatbavétel nem történt meg 2020. év végéig. Fontos kitétel, hogy a 2020. decemberében érvényes feltételeket azonban teljesíteni kell, vagyis legalább CC energetikai minősítést kell kapnia az épületnek.

Ez különösen azoknál a projektek, építkezések esetében jó hír, amelyeknél az átadás 2020. végéhez képest elcsúszott és még az akkori szabályok szerint tervezték meg az épületet. Ugyanis a jobb energetikai besorolás elérése érdekében emelkedhetnek a kivitelezői költségek, emiatt magasabb összegű önerőre, vagy épp lakáshitelre lenne szüksége az építtetőnek.

Miért fontos egy épület energiaigénye, energetikai besorolása?

Magyarországnak is kifejezett célja az energiafogyasztás csökkentése, melynek egyik módja lehet az épületek energiaigényének mérséklése. Ez természetesen az ingatlantulajdonosoknak is fontos szempont lehet, hiszen egy alacsonyabb energiaigényű épületnek a rezsije is jóval kedvezőbb lehet.

Jelenleg egy lakás vásárlásakor annak energiaigényét is meg kell ismernie a vevőnek – ez sokat elárul az épület korszerűségéről is -, vagyis kap egy energetikai besorolást a lakás, melyet egy tanúsítványban tüntetnek fel.

Az építkezéseknél is vannak elvárások az ingatlanok energetikai besorolásával kapcsolatban: jelenleg CC besorolású lakás kaphat használatbavételi engedélyt, de 2022. júliusától már csak BB besorolású, “közel nullás energiaigényű” épület készülhet el.

Az új lakást vásárlóknak is jó hír a határidő kitolása

Természetesen nem csak az építkezőket érinti az új szabály: jó hír ez az új lakást vásárlók számára is. Az új rendelet alapján a régi energetikai szabályok szerit megtervezett – de csúszásban lévő – projektek esetében a kivitelezőnek még több mint egy éve van az épület befejezésére. Nem szükséges a házat áttervezni, ami miatt vélhetően a kivitelezői költségek is emelkedhetnének. Ezt pedig végső soron a vevők pénztárcája is megérezte volna.