MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Új helyszíneken telepítenek motorosbarát szalagkorlátokat

Új helyszíneken telepítenek motorosbarát szalagkorlátokat

vezess.hu

Újfajta szalagkorlátokat telepítenek a magyar utak mellett.

A statisztikák szerint országosan évente mintegy 1200-1300 motoros baleset történik, ennek nagyjából öt százaléka, vagyis évi 50-60 eset halálos kimenetelű. A halálos motoros balesetek leggyakrabban útkanyarulatokban, pályaelhagyás miatt történnek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért még 2021 végén együttműködési megállapodást kötött a HUMDA Zrt.-vel, hogy a motorkerékpárral közlekedők védelme érdekében a szükséges helyeken a vezetőkorlátokat motoros-alácsúszásgátló elemekkel egészítsék ki. Baranyában tizenkettő, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy helyszínen kerülnek ki idén ezek az új elemek.

Október 21-én az első motoros-alácsúszásgátló elemeket már fel is szerelték a 66-os főút Mánfa térségi szakaszán. Ezen kívül Baranyában hamarosan a Pécs-Abaliget összekötő út tizenegy szakaszára is kihelyezik ezeket az eszközöket, összesen 760 méter hosszban.

A helyszínek kijelölésében a HUMDA Zrt.-n kívül a Dél-Dunántúli Motoros Egyesület, a korlátelemeket gyártó cég képviselői és a közutas szakemberek közösen döntöttek. Nem véletlenül esett a választás ezekre a helyszínekre: az utak vonalvezetése és a táj is csábító a motorosok számára, azonban a bátrabbak sokszor a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekednek ezeken a szakaszon.

Az országban már több olyan helyszín van, ahol ilyen szalagkorlátokat telepítettek: például Pest megyében a 3-as főúton a mogyoródi csomópont térségében, Zalában a 76-os főút két szakaszán és a Komárom-Esztergom megyei Bajna és Héreg közötti mellékút egy ívében, illetve hamarosan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Trizs és Aggtelek közötti mellékúton.