MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Új fejlesztés, megtérülőbb napelemes rendszer

Új fejlesztés, megtérülőbb napelemes rendszer

tisztajovo.hu

Az SMA új, egyfázisú hibrid invertereket fog néhány hónapon belül forgalomba hozni – számol be a PV Magazine.

 

A német napelemes gyártó termékeinek hatásfoka eléri a 97,5 százalékot, az európai hatékonysági fokuk pedig 96,8 százalék. Az új inverterek négy változatban, 3,6 kilowattól 6 kilowattig terjedő teljesítménnyel lesznek kaphatóak. Az SMA egyfázisú hibrid invertereit kifejezetten lakossági, tetőre telepített napelemek számára fejlesztették ki. A németországi székhelyű invertergyártó a müncheni Intersolar Europe rendezvényen rántotta le a leplet az új termékcsaládról. A Sunny Boy Smart Energy nevű termék mérete 500 milliméterszer 586 milliméterszer 236 milliméter, súlya pedig mindössze 17,5 kilogramm. A transzformátor nélküli inverterek három maximális teljesítménypont-követési (maximum power point tracker, azaz MPPT) ponttal rendelkeznek, a hatásfokuk akár 97,5 százalék is lehet. Az MPPT feszültségtartománya 60 volt és 480 volt között van, a 3,6 kilowattos inverterek maximális fotovoltaikus bemeneti teljesítménye 7,2 kilowatt, míg a 6 kilowattos készülékeké 12 kilowatt. A maximális bemeneti feszültség 600 volt.

„A Sunny Boy Smart Energy a gyors akkumulátortöltési képességével tűnik ki” – olvasható az SMA közleményében. A cég szerint a hagyományos töltési teljesítményt az északi éghajlaton a kevés napsütéses óra és a sok felhőtakaró kihívás elé állítja, a Sunny Boy Smart Energy gyors töltése azonban lehetővé teszi, hogy több napenergiát gyűjtsön be, illetve tároljon el a rendszer abban a néhány órában. A megközelítésnek köszönhetően az otthonok energiaellátása javulhat, az energiaköltségek pedig tovább csökkenhetnek.

Az inverterek IP65 védettségűek, mínusz 25 Celsius-fok és 60 Celsius-fok közötti hőmérséklet-tartományban működnek. A termékekhez 90 volt és 500 volt közötti feszültségű lítium-ion akkumulátorok tartoznak, amelyek 30 amper maximális töltési/kisütési áramerősséget támogatnak. Az új hibrid inverterek 2023 negyedik negyedévétől lesznek elérhetőek.

https://www.tisztajovo.hu/kornyezetvedelem/2023/07/02/napelem-az-eddigi-leghatekonyabb-invertert-mutatta-be-a-nemet-ceg

 Kép: SMA