MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Tüdőutánzat szervnyomtatással

Tüdőutánzat szervnyomtatással

gyartastrend.hu

Amerikai kutatók áttörést értek el szervnyomtatásban.

Az érhálózatok precíz lemodellezésének képessége óriási lendületet adhat a technológia kifejlesztésének.

A Rice Egyetem biomérnökei áttörést értek el a szövetek kinyomtatásában. A kutatóknak sikerült olyan bonyolult érrendszereket létrehozniuk, amelyek már meglehetősen hasonlítanak az emberi testben létező, a vér, a nyirok és egyéb létfontosságú folyadékok áramlását lehetővé tevő „hálózatokhoz”.

A rendszer működőképességének igazolására hidrogélből már ki is nyomtattak egy légzsákszerű tüdőutánzatot, amely légutakon szállítja az oxigént a környező erekhez.

A csapat szerint a működőképes pótszövetek megalkotásának egyik legnagyobb akadálya idáig az volt, hogy nem tudták, miként lehetne a nagyobb oxigénigényű szövetek tápanyagellátására hivatott, komplex érhálózatokat kinyomtatniuk. Mint megjegyzik, az általuk létrehozott modellek önálló hálózatokat tartalmaznak; ilyenek a légutak és az erek a tüdőben vagy az epevezetékek és az erek a májban. Az ezekhez hasonló, fizikailag és biokémiailag kuszának tűnő szisztémák a „káoszban a rend” elve szerint szerveződő rendszerek tökéletes példái, amennyiben a szövetek működése határozza meg az architektúrájukat. Az új eljárás az első bionyomtatási technológia, amely átfogóan és eredményesen tud megbirkózni a mesterséges multivaszkularizáció (sűrű érhálózattal rendelkező szövetek előállítása) kihívásaival.