MENÜ
2020. szeptember 28.
Vencel
Tengeri biohulladékból ígéretes fehérjeforrás

Tengeri biohulladékból ígéretes fehérjeforrás

hvg.hu

Tudósok egy csoportja egy újfajta módszerrel tengeri hulladékból készítene értékes termékeket.

A túlhalászat és a tengeri élővilágban bekövetkezett változások fenyegetik az élelmiszerellátást. Épp ezért a Flinders egyetem tengeri biotermék fejlesztő központjának kutatói újfajta, fenntartható módszereket dolgoznak ki arra, hogyan lehetne a szerves hulladékból, alga biomasszából, rákhéjból és partra vetett hínárból étkezési proteint és más termékeket előállítani.

Világszerte évente körülbelül 32 millió tonnányi melléktermék keletkezik a tengeri termékek feldolgozásakor: kagylók, csontok, fejek és más részek.

A tengeri termékek feldolgozásakor keletkező felesleg és a mikroalgák pedig rendkívül ígéretes fehérjeforrásnak bizonyulnak a Marine Drugsban megjelent tanulmány szerint. A tudósok egy környezetbarát, cseppfolyósító eljárást dolgoztak ki, amivel fehérjévé alakítják ezeket a melléktermékeket.

„Egyre nő a Föld népessége és így az igény is a fehérjére, ezt viszont a hagyományos fehérjeforrások nem tudják kiszolgálni” – mondta Kirsten Heimann, a kutatás egyik vezetője a motivációjukról a Science Daily-nek. A kutatók szerint ezek a természetes alapanyagok gazdag proteinforrásként szolgálhatnak és számos iparágban, kereskedelmi céllal is lehetne ezeket hasznosítani.

„Ezeknek a természetes tengeri alapanyagoknak a hatékony hasznosítása nem is csak a világ fehérjeigénye miatt fontos, hanem természetes erőforrásokat is megspórolunk általa, és hatékonyan, valamint gazdaságosan lehet hasznosítani biohulladékokat, ami a környezet, a fenntarthatóbb termelés és a körforgásos gazdaság miatt is fontos” – összegezték a kutatás célját.

A módszerükkel előállított természetes fehérjéket a legkülönfélébb gyógyszerfejlesztések során is alkalmazni lehetne. Csak a terápiás céllal készített fehérjetermékek piaca 2015-ben 174 milliárd dollár volt és a becslések szerint 2021-re elérheti a 266 milliárd dollárt is.