MENÜ
2021. árpilis 13.
Ida
Szigorításra készülnek, hogy senki ne vezessen jogosítvány nélkül

Szigorításra készülnek, hogy senki ne vezessen jogosítvány nélkül

hellovidek.hu

A jogosítvány nélküli vezetésért akár 3 év börtön járhat.

Bűncselekmény lesz, ha valaki jogosítvány nélkül vezet, ha pedig úgy ül volánhoz, hogy a rendőrök bevonták a vezetői engedélyét, akár három évre is börtönbe kerülhet. Ez áll abban a törvénymódosító javaslatban, melyet a kormány nyújtott be. Az indoklás szerint az eddigi büntetések nem tántorítják el eléggé a szabályszegőket.

Abban az esetben, hogyha úgy vezet valaki Magyarországon, hogy nincs jogosítványa, a jelenleg hatályos jogszabályok szerint legfeljebb 150 ezer forintos bírsággal sújtható. A Büntető Törvénykönyv legújabb módosítási javaslata szerint viszont a jövőben a jogosítvány nélküli vezetés bűncselekménynek számítana és börtönbüntetést is kiszabhat érte a bíróság - közölte az RTL Híradója.

Borbély Zoltán, közlekedési szakjogász a műsorban a javaslattal kapcsolatban elmondta, hogy ha valakit szabálysértési eljárásban tiltottak el, akkor egy évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti vétség miatt, de hogyha valakit büntetőeljárásban tiltottak el, az már három évig terjedő szabadságvesztéssel járhat.

Három év börtönre azok számíthatnak, akiknek a rendőrök már elvették a jogosítványát, mégis volánhoz ülnek. Hangsúlyozták, Pintér Sándor belügyminiszter szerint az ilyen sofőrök különösen veszélyesek a társadalomra.

A riportból kiderült az is, hogy a hatóságok összesen 3086 embert tiltottak el a vezetéstől 2021 első két hónapjában, valamivel kevesebbet, mint 2020 azonos időszakában.

Borbély Zoltán a tervezett módosítással kapcsolatban még elmondta, hogy arról van szó, hogy egy olyan cselekményt, ami eddig szabálysértés volt, a törvényalkotó a Büntető Törvénykönyvbe fog beiktatni pontosan azért, mert a társadalomra nagyon veszélyes.