MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Stadionméretű lufit küld az űrbe a NASA

Stadionméretű lufit küld az űrbe a NASA

vezess.hu

Rakéták helyett egy hatalmas ballon segítségével juttatnának a világűr szélére egy teleszkópot.

A tudományos mérőműszerek magasra juttatásában a ballonok még a mai napig fontos szerepet játszanak. Leggyakrabban meteorológiai szondákat emelnek így fel a légkör felsőbb rétegeibe, így tanulmányozva azt.

A meteorológusok után a NASA is a léggömb mellett tette le a voksát, bár a nemrégiben leleplezett ASTHROS nevű infravörös teleszkóp lufija jóval nagyobb, mint a többi: a 40 kilométer magasra szálló ballon 150 méter széles lesz teljesen felfújt állapotában, így nagyjából akkora lesz, mint egy futballstadion.

Az utasszállító repülők utazási magasságánál négyszer magasabbra emelkedő ballon méretéhez képest aprócska az ASTHROS: legnagyobb alkatrésze egy 2,5 méteres parabolaantenna, de a teleszkóp lencséi, tükrei és hűtőrendszerei is jelentős helyet elfoglalnak. A teleszkóp feladata az lesz, hogy az űr határához viszonylag közel vizsgálja a kozmoszt, különös tekintettel az infravörös fényekre. Ezeket a jeleket a Földön nem lehet érzékelni, ugyanis az atmoszféra blokkolja ezeket.

Az adatok alapján a NASA háromdimenziós térképeket készít a világűr különböző szegleteiről az ott lévő gázok sűrűségét, mozgását és sebességét is figyelembe véve. A rendszerek tesztjei már elkezdődtek, és ha minden a tervek szerint alakul, 2023 decemberében szállhat fel a ballon.