MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Sokat tanulhatunk az őslakosoktól

Sokat tanulhatunk az őslakosoktól

spiegel.de

Azoktól kellene tanulnunk, akik legrégebben élnek a bolygón.

Ahogyan eszünk, az tönkreteszi a világot. A Der Spiegel Yon Fernández de Larrinoa mezőgazdasági közgazdászt idézi, aki az őslakosok élelmezési rendszereit kutatja, és meggyőződése, hogy a klímaválságra ez adhat választ. A Föld egyre növekvő lakosságát élelmezni egyre nagyobb kihívást jelent, a választ azonban tudósok és politikusok egyaránt keresik. Pedig azoktól kellene tanulnunk, akik legrégebben élnek a bolygón, fenntarthatóan működnek, úgy, hogy közben nem pusztítják el az ökoszisztémát, megőrzik a biológiai sokféleséget. Az Északi-sarktól az Amazonasig, a Himalájától a Szaharáig élő őslakosok élete azt mutatta, hogy étrendjük nemcsak fenntartható, de ellenállóbb is az éghajlatváltozásra. Gazdálkodónak tekintik magukat, de közben vadásznak, halásznak, gyűjtögetnek, és meggyőződésük, hogy minden életet tisztelni kell. Esznek halat, húst, növényeket, de nem halmozzák fel az élelmiszert, ismerik a szezonalitás fontosságát, tudják, hogy kell megosztani másokkal a felesleget. Mostanában találkoznak a szemét fogalmával, ám hagyományosan szerves melléktermékeket használnak csomagolásként, szerszánként, komposztként. A zacskók például burgonyakeményítőből vagy kukoricából készülnek.