MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Repülő autó Európa útjain

Repülő autó Európa útjain

hvg.hu

Évtizedek óta dolgoznak azon a mérnökök, hogy elkészítsék a kétéltű járművet.

A repülő autó megtervezése és megépítése is komoly kihívás elé állítja a szakembereket, a kétféle közlekedési módhoz ugyanis nagyon eltérő szempontokat kell figyelembe venni.

A holland PAL-V nevű cég állítja, mérnökeinek az elmúlt években sikerült megoldást találniuk a fenti problémára. Ennek eredményeként született meg a PAL-V Liberty nevű jármű, amit 2019 márciusában már a Genfi Autószalonon is láthatott a közönség. Nemrég egy újabb fontos mérföldkövet sikerült elérniük: engedélyt kaptak a repülő autó közúti tesztelésére az Európai Unió területén belül.

A PAL-V Liberty alaphelyzetben egy háromkerekű autó, ami egy 3-5 perces művelettel átalakítható girokopterré. Ez azt jelenti, hogy a repüléshez szükséges tolóerőt az autó hátsó részénél lévő rotor biztosítja. Emiatt bár képes lebegni, de nem tud függőlegesen fel- és leszállni. Előbbihez egy legalább 180, utóbbihoz pedig egy legalább 30 méteres futópálya szükséges.

Mindezt azért is fontos tudni, mert bár a járműtől azt remélik, a benne utazónak nem kell majd a dugóban araszolnia, ha valóban dugóba kerül az autós, nem fog tudni onnan kirepülni.

A PAL-V szerint az utakon 160, a levegőben pedig 180 km/h lesz a szerkezet végsebessége. Egy átlagos helikopterrel nagyjából 260 km-t lehet megtenni egy óra leforgása alatt.

A Liberty egyelőre csak közúti teszteléshez kapott engedélyt. Ha ott meg is felel az elvárásoknak, még mindig lesz jó néhány kérdés, amit meg kell válaszolni, például, hogy milyen magasan repülhet majd a szerkezet, milyen engedélyek szükségesek a használatához. A PAL-V fejlesztése egyébként a tervek szerint maximum 3500 méteres magasságban tudna közlekedni.

A cég 2015-ben már elindította az engedélyeztetési folyamatot az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségnél, ez várhatóan 2022-re zárulhat le. Ha mindent rendben találnak, piacra lehet majd dobni a szerkezetet, amiért 599 ezer dollárt, vagyis nagyjából 188 millió forintot kérhetnek majd el a vásárlóktól. Később lesz egy valamivel olcsóbb verzió is, ami 399 ezer dollárba, vagyis körülbelül 122 millió forintba kerül majd.