MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Rengeteg műanyag palackból fenntartható sportpálya

Rengeteg műanyag palackból fenntartható sportpálya

igenyesferfi.hu

A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet kap a vállalatok üzletpolitikájában.

Mindent lehet csak akarni kell – ezt bizonyítja az Adidas is, akik az újrahasznosított óceáni műanyaghulladékból készült sportcipők után legújabb projektjük keretében 1,8 millió plasztik palackból készítettek amerikaifoci-pályát.

A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet kap a vállalatok üzletpolitikájában, kiemelten fontos, hogy az olyan meghatározó piaci szereplők, mint az Adidas élen járjanak a pozitív példákkal, mert így lehet valódi változást elérni.

Egy átlagos gyeppálya rengeteg szűz műanyagot igényel, ami a hatását minden nap éreztető klímaválság idején sehogy sem tekinthető fenntarthatónak. James Carney, az Adidas globális márkastratégiáért felelős igazgatóhelyettese a CNN-nek elmondta, az Adidas 1,8 millió műanyag palackból épített sportpályát, amelyeket távoli szigeteken, tengerpartokon, partvidékeken gyűjtöttek össze azzal a céllal, hogy megelőzzék az óceán szennyezését.

A műanyagot megmosták majd a megfelelő módon kezelték mielőtt töltőanyagot készítettek volna belőle a műfüves pályához. A töltőanyag pellethez hasonlít, és kritikus a pálya egész teljesítménye szempontjából, mivel befolyásolja a játszhatóságát és a pálya biztonságát. Ez a réteg felel továbbá az amerikai focira jellemző mozgások kivitelezhetőségéért, ezen felül pedig egyfajta párnaként szolgál, amikor a játékosok csúsznak, elesnek vagy összeütköznek.

„Hisszük, hogy a sporton keresztül hatalmunkban áll megváltoztatni az emberek életét, és ez a pálya jól demonstrálja az ebben a szellemiségben kezdeményezett tetteinket” – mondta Cameron Collins az Adidas amerikai futball részlegének észak-amerikai igazgatója egy közleményben. „Ez több mint egy hely a játékra ezeknek a fiatal atlétáknak, ez egy emlékeztető a kollektív felelősségünkre, hogy véget vessünk a műanyagszennyezésnek.”

A sportruházat és sportfelszerelés háromcsíkos uralkodója az upcycled hulladékból készült pályát a Miami Edison High Schoolnak adományozta.