MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Piacképes szakmák, melyeket jövőre már nem lehet tanulni OKJ-s képzésben

Piacképes szakmák, melyeket jövőre már nem lehet tanulni OKJ-s képzésben

eletforma.hu

Húsz szakma, amit jövőre már nem tanulható.

Jelentősen lecsökkent a választható szakmák száma, a korábbi 760 OKJ-sből kevesebb, mint 200 maradt! Több népszerű foglalkozási ág teljesen kikerült a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben lesz majd megszerezhető. Az érettségire épülő szakképzéseket mostantól csak iskolai rendszerben lehet majd tanulni.

Összegyűjtötte a “TanfolyamOKJ.hu” azokat a népszerű szakmákat, melyeket már csak idén lehet választani. A listában csupán olyan képzések szerepelnek, melyek már semmilyen más formában, sem iskolarendszerben, sem felnőttképzésben nem lesznek választhatók, és nem vonták össze más szakképzéssel.

Ingatlanközvetítő
Lakberendező
Targoncavezető
Személy- és vagyonőr
Társasházkezelő
Segéd-könyvtáros
Segéd-levéltáros és ügyintéző
Irodai titkár
Tűzvédelmi előadó
Bérügyintéző
Társadalombiztosítási ügyintéző
Pénztárkezelő és valutapénztáros
Magánnyomozó
Méhész
Habilitációs kutya kiképzője
Kutyakozmetikus
PLC programozó
Villámvédelmi felülvizsgáló
Közterület-felügyelő
Kisfeszültségű mérőhelyi FAM-szerelő
Oktatóterem, Kép: pexels

A lista több szempontból is érdekes. Az OKJ változásával számos olyan képzés is eltűnik, melyet jogszabály ír elő. Ilyen a közelmúltban szabályozott társasházkezelő vagy a tűzvédelmi előadó képzés.

Azoknál a kisebb társasházaknál, ahol a közös képviselői feladatokat eddig valamelyik lakó látta el, a törvénymódosítás értelmében új képviselőre lesz szükség, ugyanis a tisztség betöltését a jövőben szigorúan képesítéshez kötik.

A 2015. március 5-étől hatályba lépett 9/2015 BM rendelet szerint kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatniuk többek között az iskoláknak, óvodáknak, idősotthonoknak, szállodáknak, irodaházaknak, illetve ipari és mezőgazdasági tevékenységet végző, több mint 100 főt foglalkoztató cégeknek.

Emellett több olyan szakma is kikerült a jegyzékből, melyet rövid idő alatt meg lehetett szerezni, és a munkaerőpiacon is könnyen el lehetett vele helyezkedni. Ilyen például a targoncavezető, a bérügyintéző, a társadalombiztosítási ügyintéző, az ingatlanközvetítő, a PLC-programozó vagy a személy- és vagyonőr képzés.

A legtöbb képzés az energetikai és elektromossági tanulmányi területen szűnik meg. Eltűnik többek között a villámvédelmi felülvizsgáló, az erőművi gépész és a különböző feszültségű kábelszerelő-képzések is. 32 képzésből mindössze 4 marad: az elektronikai műszerész, az erősáramú elektrotechnikus, a villanyszerelő és a villamos ipari előkészítő.

− Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a jövőben milyen formában lehet majd elsajátítani ezeket a képzéseket. A korábbi képzési jegyzék szakmáit iskolarendszerű képzések keretében idén februárig keresztféléves képzéseken lehet tanulni, melyekre január végéig lehet jelentkezni. Felnőttképzésben 2020. december 31-ig indíthatóak a korábbi jegyzék képzései – nyilatkozta Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu tanfolyamkereső oldal szerkesztője.