MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Pekándió a saját kertből

Pekándió a saját kertből

kirsche.hu

A palántákat mindig kora tavasz és április vége között ültessük ki a talajtakaróval együtt.

Ön a pekándió szerelmese? Nem csoda! Nemcsak ízletesek, hanem egészségesek is. Ha pekándiót szeretne szüretelni a saját kertjében, az nem lehetetlen. Csak szerezz és ültess egy pekándiófát.

Az említett diófajta a Texasban őshonos pekánfa termése. Az USA-ban az első kereskedelmi célú ültetésre 1772-ben került sor a New York állambeli Long Islanden. Azóta olyan fajtákat nemesítettek, amelyeknek ma már nagyobb és lényegesen ízletesebb a termése.

Pekándió és egészség

Tény, hogy a pekándió a legegészségesebb diófélék közé tartozik. Nemcsak antioxidánsokban, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok. Köztudott, hogy tökéletes harcosai az egészségtelen koleszterinszint csökkentésének, emellett fokozzák a jóllakottságot és pozitívan hozzájárulnak az anyagcsere felgyorsításához. Ugyanakkor kiválóan megelőzik a stroke-ot és a rákot. A pekándió kiváló forrása az L-argininnek is, amely aminosav hozzájárul az izmok vérkeringéséhez.

Hogyan kell pekándiófát termeszteni

Mogyoróból mogyorót is termeszthetsz. Csírázásához hűvös, nedves környezetre van szüksége, ahol a hőmérséklet körülbelül 60 napig 4 °C körül lesz, majd a csírázó növényt szobahőmérsékletű helyre kell helyezni. Helyezze a földbe egy mélyebb cserépbe, hogy viszonylag hosszú gyökérzetének legyen helye. Amint a palánta elég erős, átültetheti a kertbe. Előnevelt palántákat is vásárolhat.

Mikor és hogyan kell ültetni

A palántákat mindig kora tavasz és április vége között ültessük ki a talajtakaróval együtt. Készítsen a növény számára elég mély gödröt, hogy a főgyökérnek elegendő helye legyen, és ne sérüljön feleslegesen. Ezután alaposan öntözze meg a fát, és ne nedvesítse túl a törzs körüli talajt.

Megfelelő hely

A pekándiófa akár 50 m magasra is megnőhet, törzse pedig akár 2 m átmérőjű is lehet. Ezért gondoljon arra, hogy a jövőben bőséges teret adjon körülötte, és ne tolakodjon be nemkívánatos területekre. Ha megfelelő fejlődést és növekedést szeretne biztosítani a diófának, akkor olyan helyre ültesse, ahol sok napfényt kap. Bár a fa elviseli a részleges árnyékot, ez kisebb termést eredményez. Árnyékban a diófa elpusztul. Az ültetést követő első három évben azonban óvja a diófa törzsét a közvetlen napsütéstől. Festheti fehérre, vagy csomagolhatja be szövetbe.

Óvakodjon a vizesedéstől és a kiszáradástól

A diónak jól vízelvezető talajra van szüksége. Elég érzékeny a pangó vízre. A túl nagy szárazság sem tetszik neki, ezért az első években, a száraz évszakban rendszeresen öntözzük a fát. A talajnak nedvesnek, sótlannak és mélyen fekvőnek kell lennie. A diófa akár -28 °C-ig is ellenáll. A fiatal fát azonban az első télen óvjuk a fagyoktól. Egyszerűen takarjuk le bokrokkal vagy szövetekkel.