MENÜ
2023. szeptember 24.
Gellért, Mercédesz
Összecsapások a szerb Parlamentnél

Összecsapások a szerb Parlamentnél

hirtv.hu • fotó, video: magyarnemzet.hu

Ismét tüntettek Belgrádban, amiért a kormány a hétvégén újból bevezetné a kijárási tilalmat a koronavírus miatt.

Előző nap a tüntetők be is jutottak a parlamentbe az összecsapások pedig egészen éjszakáig folytatódtak. Aleksandar Vucic elnök szerint az ellenzék szervezte a tüntetést, de külföldi szereplők is anarchiát akarnak teremteni hazájában.

A szerb parlament lépcsőjét takarítják az előző napi ostrom után. A járványügyi szigorítások ellen tiltakozók rohanták meg az épületet kedd este, miután Aleksandar Vucic elnök bejelentette, hogy a hétvégén kijárási tilalmat vezetnek be a koronavírus-fertőzöttek számának gyors növekedése miatt. A tüntetők be is jutottak az épületbe, de kiszorították őket és késő éjszakáig folytak az utcai csatározások. A parlament körül kiégett autóroncsok sokasága jelzi az indulatokat.

Vucic: Külföldi szereplők is káoszt akarnak teremteni

A szerb elnök nemcsak a múlt hónapi választáson a parlamentből kiesett ellenzéket, de külföldi szereplőket is megvádolt azzal, hogy káoszt akarnak teremteni Szerbiában.

A politikai tüntetést jól megszervezték. Miközben biztonsági szolgálataink egy része nem teljesített valami jól, azt láthattuk, hogy nem csak bűnözők, de nemzetközi szereplők, idegen titkosszolgálatok is szervezték a történéseket. Ezzel komolyabban kell foglalkoznia titkosszolgálatunknak - közölte a szerb államfő, aki félig meg is hátrált, mivel elmondta: mégsem lesz kijárási tilalom, de más korlátozó intézkedések továbbra is várhatók.

Ígérete nem hatotta meg a tüntetőket, akik szerda este ismét a Parlamenthez vonultak. A kormány ezúttal készült az összecsapásokra, így az ország egész területéről Belgrádba rendelték a rendőröket a kiemelt kormányépületeket védelmére. Az épület bejáratánál ismét közelharc alakult ki, de ezúttal nem sikerült betörni a Parlamentbe. A rendőrök könnygázzal és gumibottal szorították vissza a tömeget.

Elzavarták az ellenzéki politikusokat a tüntetők

Ellenzéki politikusok is igyekeztek a tömeg élére állni, de a tiltakozók elzavarták őket. A Szabad Polgárok Mozgalmának vezetőjét, Sergej Trifunovicsot több száz méteren át üldözték a tüntetők, míg végül vérző fejjel távozott. Bosko Obradovic, a szélsőjobboldali Dveri mozgalom vezetőjét pedig - állítása szerint - a rendőrök verték meg.

Szerbiában az utóbbi 24 órában 357 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a járványgörbe napok óta kitartóan emelkedik. Az országban 17 ezer fertőzöttet regisztráltak; a járvány áldozatainak száma pedig 340. A járvány újbóli gyors terjedése miatt az Európai Unió tagállamai beutazási korlátozásokat vezettek be a szerb állampolgárokkal szemben.