Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Nyugdíjreformot hirdetnek 2025-től, de mi lesz addig?

Nyugdíjreformot hirdetnek 2025-től, de mi lesz addig?

penzcentrum.hu

Simonovits András beszélt a jelenlegi, és a jövő nyugdíjasait érintő témáról.

2023 után nem javul, de talán nem is romlik tovább a nyugdíjasok helyzete 2024-ben – mondta el Simonovits András közgazdász a Népszavának. Szerinte számukra már az is pozitív eredmény lenne, ha sikerülne az idei évre tervezett 6 százalékos inflációt tartani. Ebben az esetben ugyanis nem zuhanna úgy a nyugdíjak reálértéke, mint tavaly.

A szakértő emlékeztetett, hogy 2023 januárjában 15 százalékkal emelte a kormány a nyugdíjakat – ennyi volt az éves tervezett infláció – ám az első 6 hónap nyugdíjas inflációjának átlaga 25,1 százalék volt. A nyugdíjasok még egy ennél kisebb mértékű ingadozást sem tudnak kigazdálkodni – mondta, amire a novemberi kompenzáció sem megoldás.

2024-ben az inflációs előrejelzések mértékéhez igazodva januártól 6 százalékkal magasabb nyugdíjat kapnak az idősek; az átlagnyugdíj 230 528, a medián nyugdíj 204 157 forint lesz. Ha az infláció éves átlagban 6 százaléknál mégis nagyobb lesz, akkor novemberben korrekcióra kerülhet sor. Az elmúlt években erre szükség is volt, mert a kormány rendre alulbecsülte a várható pénzromlást, de idén talán másként alaku. Ami biztos: lesz 13.havi nyugdíj, ezt a januári 6 százalékos emeléshez igazított plusz ellátást februárban kapják majd meg az érintettek.

Az viszont, most még kérdéses, hogy jár-e majd ősszel nyugdíjprémium. Ezt abban az esetben kell kifizetni, ha a GDP növekedése legalább 3,5 százalék. A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése alapján 2,5-3,5 százalék között várható a gazdasági növekedés, a kormány viszont a 2024-es költségvetést 4,1 százalékkal tervezte. Ha ez utóbbi, kedvezőbb forgatókönyv válna be, akkor a nyugdíjasok novemberben 12 ezer forintot kaphatnak prémium jogcímen.

Simonovits András beszélt a jelenlegi, és a jövő nyugdíjasait érintő témáról is. Mint mondta, noha az Európai Bizottság azt kérte a magyar kormánytól, hogy a nyilvánosság előtt vitassa meg a magyar nyugdíjrendszer helyzetét, és 2025-ig hajtson végre egy hatékony és méltányos nyugdíjreformot, a kormány még a jelét sem adta annak, hogy ezt a munkát megkezdte volna. A változásoknak 15 hónap múlva, 2025. március 31-étől kellene életbe lépniük, de – ahogy fogalmazott – példátlan, hogy az egyeztetés előkészítésének sincs nyoma, írja a lap.