MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Nukleáris hulladékokból a jövő akkumulátorai?

Nukleáris hulladékokból a jövő akkumulátorai?

szeretlekmagyarorszag.hu

Angliában fejlesztik az új technológiát, ami már kísérleti fázisban van.

Azzal kísérleteznek a tudósok, hogy a nukleáris hulladékot olyan akkumulátorokká alakítsák, amik akár évtizedekig se merülnek ki.

A következő generációs gyémánt akkumulátorokat, amelyek radioaktív anyagokból származó energiát használnak fel, már kifejlesztették, és tesztelték is a Bristoli Egyetem kutatói. Abban reménykednek, hogy az Egyesült Királyság környékén nyugdíjazott atomerőművek hulladékát ezekben az akkumulátorokban tudják újrahasznosítani.

A hónap elején kezdték meg a radioaktív hulladék eltávolítását a gloucestershire-i Berkeleyben található erőműből, amit 1989-ben állítottak le, de csak most vált biztonságossá a munkálatok megkezdése.

A grafitrudakból kivont 14-es szénizotópot, más néven radiokarbont beleinjektálják a papírvékony gyémántokba, hogy egy olyan energiaforrást hozzanak létre, ami a kutatók szerint „szinte végtelen energiát” biztosít.

Az akkumulátorokat a hallókészülékektől kezdve a szívritmusszabályzókon át egészen az űrhajókutatásig szinte bármilyen területen lehet alkalmazni.

Az elemeket már tesztelik extrém környezeti körülmények között, ahol nagyon bonyolult az energiaforrások cseréje, például a vulkánok tetején található szenzoroknál.

„Végülis egy nagyobb teljesítményű gyémánt akkumulátor egy telefont is képes működtetni” – mondta el az Independentnek James Barker a Bristoli Egyetem Műszaki karának kutatója.

„Elsődlegesen azonban azoknak a készülékeknek a működtetésére alkalmas, amelyek hosszú élettartalmúak, kis energiaigényük van, és nehéz a cseréjük.”

A gyémánt akkumulátorokat egy nem radioaktív gyémánt réteg borítja, amely elnyeli a radiokarbon sugárzását, és biztonságossá teszi orvosi és más fogyasztói eszközökben való alkalmazáshoz.

Csak az Egyesült Királyságban közel 100 ezer tonna grafitrúd formájában termelődött nukleáris hulladék található, és további üzemeket zárnak be. A becslések szerint 2030-ra szinte az összeset felszámolják. A tudósok abban reménykednek, hogy öt éven belül egy kísérleti gyárat tudnak alapítani az akkumulátorok gyártására Berkeley erőmű telephelyén.