Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Növényolaj-finomító üzemmel bővíti gyárát a foktői Pannon Növényolajgyártó Kft.

Növényolaj-finomító üzemmel bővíti gyárát a foktői Pannon Növényolajgyártó Kft.

Pannon Növényolajgyártó Kft.

A most épülő finomító üzem építését a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította.

A világ egyik legnagyobb, mezőgazdasági alapanyagok gyártásával, feldolgozásával és kereskedelmével foglalkozó Glencore Agriculture cégcsoport hazai leányvállalata, a Pannon Növényolajgyártó Kft. a meglévő nyersolajterme-léshez kapcsolódóan növényolajfinomító üzemmel bővíti gyárát, azzal a céllal, hogy a kinyert nyersolajból finomított olajat állítsanak elő. A most épülő finomító üzem építését a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította.
A kiemeltté nyilvánítás célja az, hogy gördülékenyebbé váljon a beruházással kapcsolatos hatósági ügyintézés. Az étolajat előállító gyár létesítése körülbelül 40 új munkahelyet teremt Foktőn.

A Pannon Növényolajgyártó Kft. 2009-ben kezdődött saját zöldmezős beruházásban épített növényolajgyárat a Bács-Kiskun megyei Foktő területén. A beruházás eredményeként Közép-Európa egyik legnagyobb és legmodernebb sajtoló üzeme 2012-ben kezdhette meg működését. Az üzemben olajos magvakból (napraforgómag, repcemag, szójabab és kukoricacsíra) állítják elő a növényi olajat. A gyár jelenleg közel 150 főnek biztosít munkahelyet. Az Év Gyára 2019 versenyen a legjobb zöldmezős beruházásért a létesítmény különdíjat nyert.

Az újonnan épülő finomító egység a már meglévő üzemegységben előállított mind a négy magfajta nyersolajának finomítására alkalmas lesz. A beruházás további 40 új munkahelyet teremt a térségben, ezáltal a gyár dolgozói létszáma várhatóan 25 százalékkal növekszik majd. Az új üzem terület-előkészítési munkálatai 2020 májusában kezdődtek meg, a finomítás a tervek szerint 2022-ben indul majd. A beruházás mintegy 1,8 milliárd forint állami támogatással valósul meg, amelynek tervezett bekerülési értéke körülbelül 22,2 milliárd forint.

A növényolaj-finomító ünnepélyes alapkőletételére 2020. szeptember 7-én került sor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és Font Sándor országgyűlési képviselő és az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának elnökének jelenlétében.

„Itt és most ünneplünk. Elkö-telezettek vagyunk a magyar agrárágazat mellett és nagy a felelősségünk: ígéretet tettünk Magyar-ország Kormányának arra, hogy ezt a beruházást megvalósítjuk és munkahelyeket teremtünk. Csak-nem 25 éve tevékenykedünk már Magyarországon, és ezután is hosszú távú munka- és fejlődési lehetőséget fogunk biztosítani dolgozóinknak. Befektetünk azzal a céllal, hogy világszínvonalú létesítményeket és ellátási láncokat hozzunk létre, amelyek révén összekötjük a magyar gazdákat az európai piacokkal és vevőkkel” – mondta el az alapkőletétel kapcsán Juhász Csaba, a magyarországi Glencore Agriculture cégcsoport ügyvezetője.

A növényolajgyárat idén augusztus óta Sztrányóczki Dávid gyárvezető vezeti, aki 2016 januárjában folyamatmérnökként csatlakozott a cégcsoporthoz. 2016 őszétől a nyersolajtermelésért felelős vezetőként dolgozott közel 4 éven át. 2020. augusztus 1-jétől fel-
kérték a gyárigazgatói pozíció betöltésére. Újonnan kinevezett gyárigazgatóként ő felel a Pannon Növényolajgyártó Kft. teljes működésért, a megbízható és előírt minőségű termékek gyártásáért, tárolásáért és kiszolgálásáért, magas munkavédelmi előírások betartásával, és a kollégák biztonságos munkakörülményeinek ki-
alakításával. Célja, hogy a partnereket a legmagasabb precizitással tudja a vállalat kiszolgálni, és a termelés hatékonyságát folyamatosan követve, javítsa azt, ezáltal a gyárat Európa élvonalában tartsa minden területen.

A Glencore Agriculture egyedülálló üzleti kultúrájának lényege, hogy lehetőséget biztosít a készségek és a szakértelem fejlesztésére, tapasztalatszerzésre. A cég arra ösztönzi munkatársait, hogy gondolkodjanak nagyban, és így izgalmas, támogató környezetben építhessék karrierjüket. A cégcsoportnál hisznek abban, hogy az emberek a vállalat legfontosabb értékei, ezért egyedi munkakörnyezetet teremtenek az egyéni fejlődésre és karrierépítésre.

A vállalatról bővebben és az
aktuális állásajánlatokról a
www.pannonoil.hu
internetes oldalon tájékozódhat.