MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Nissan kis villanyautója

Nissan kis villanyautója

villanyautosok.hu

A Sakura 2022. május 20-án mutatkozott be Japánban.

A Mitsubishi logós verzió neve eK X EV, de ebből létezik benzines változat is. Méretei a kategóriának megfelelőek, 3,395 méter hosszú, 1,475 méter széles és 1070 kilós a kisautó, amelyet egy 47 kW teljesítményű villanymotor hajt. 20 kWh-s akkumulátora 180 kilométer hatótávot biztosít, ami a városi használatra bőven elégséges.

A fotók alapján az autó belseje tetszetős, igényes, modern, már-már prémium hatást keltenek a fabetétek. A felszereltségtől függően 2,3-2,9 millió jen (6,4-8 millió forint) között árult kisautót a villanyautós és kei car támogatások után már nagyjából 5,6 millió forinttól haza lehetet vinni. Összehasonlításképp a benzinmotoros Mitsubishi változat ára 4-5,4 millió forintnak megfelelő jen között van.

A sikeres premiert követően júliusig 23 ezer rendelés érkezett a típusra, amely a Reuters beszámolója szerint több, mint a teljes 2021-es japán elektromosautó-piac volt. A gyártó azonban november elején leállította az autóra beérkező rendeléseket, mivel a várólista már több, mint egy évre nőtt. A hírportál úgy tudja, nem csak a rendelések száma magas, az alkatrészhiány miatt a gyártási kapacitás is korlátos.

A Nissan egyébként szeptember végén felfüggesztette a hazai piacra szánt Leafek rendelését is, most pedig a Sakurával egy időben a belsőégésű motoros X-Trail SUV is hasonló sorsra jutott.

A kei car egy speciális japán kategória, ami elsőre furának tűnhet európai szemmel, pedig jó oka van a létezésének. Születése 1949-re datálódik, amikor a második világháborúban meggyengült, és nyersanyaghiánnyal küzdő ország kormánya kedvezményekkel segítette a maximum 2,8 méter hosszú, 1,0 méter széles, és 150 köbcentis autók terjedését. Csak, hogy érzékeltessük, a legtöbb középkategóriás autónak 2,7 méter körül van a tengelytávja, míg egy eredeti kei car nagyjából ilyen hosszú az első és hátsó lökhárítók között. De az egy méteres szélesség is majdnem a fele, egy modern autóénak.

Persze a kei car szabályozás is változott az évek alatt. A legfrissebb, 1998-as módosítások óta az ilyen autók maximális hossza 3,4 méter, szélessége 1,48 méter, teljesítménye pedig 47 kW / 64 LE lehet. Az ilyen kocsik sárga rendszámtáblát, adó és parkolási kedvezményeket kapnak az országban, ennek megfelelően pedig rendkívül népszerűek is