MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Nem lesz szükség a kötelező koronavírus elleni oltásra, véli Szlávik doktor

Nem lesz szükség a kötelező koronavírus elleni oltásra, véli Szlávik doktor

24.hu • fotó: hazipatika.com

Szlávik János: a koronavírus elleni oltás nem lesz kötelező.

A koronavírus vagy teljesen eltűnik Magyarországról, vagy nagyon alacsony fertőzésszámmal marad meg — mondta a Magyar Nemzetnek Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szerinte ha a vírus teljesen eltűnik, mint Ausztrália esetében, akkor csak olyan országokból lehet behurcolni, ahol még ma is komolyabb járvány dúl. Ez történt Pekingben is nemrég, elsősorban a külföldről érkezők miatt indult újra a járvány.

A koronavírus elleni oltóanyagról az infektológus azt mondta, akkor lehet tömeggyártásba kezdeni, ha az úgynevezett fázis III-vizsgálatok lezárulnak. Ez azt jelenti, hogy járványos területen próbálják ki a vakcinát, tehát jelenleg például az USA-ban, Brazíliában, Dél-Amerikában vagy Indiában, megnézik, hogyha több tízezer embert beoltanak, közülük mennyien fertőződnek meg és milyen súlyosan. Ezzel lehet lemérni az oltóanyag hatékonyságát.

A főorvos szerint nem fogják kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltást, erre nem is lenne szükség, hiszen ha sikerülne beoltani az összes idős, krónikus beteget, az immunhiányos embereket, az egészségügyi és szociális szférában dolgozókat, akkor már nem alakulhatna ki súlyos járvány.

Elméletben megtehetnénk, hogy az egész emberiséget beoltjuk, ám ez sem zárja ki, hogy a koronavírus velünk marad, ahogy mutálódik, átalakul, teljesen eltüntetni nagyon nehéz – fogalmazott az infektológus. Vannak persze reménykeltő esetek is, a SARS-járvány például néhány év alatt teljesen eltűnt. A mutálódás abban viszont segítheti a szakembereket, hogy ez alapján tudni lehet, honnan hurcolták be a vírust — tette hozzá.