MENÜ
2020. szeptember 22.
Móric
Nem lesz magyar méz a hazai boltokban?

Nem lesz magyar méz a hazai boltokban?

24.hu

A termelőknél az akácméz kilónkénti ára 2500-2700 forint lesz.

Hiába van kétszer annyi méhcsalád, mint 30 éve, csak az akkori mennyiségi szintet tudták hozni idén a termelők, így az ár is borsos lesz – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. A termelőknél az akácméz kilónkénti ára ezért is lesz 2500-2700 forint, a virágmézeké pedig közelít a 2000 forinthoz. Bross Péter elmondta, hogy nagyon sok kiadásunk van, mire a méz az üvegbe kerül. A boltok polcain pedig kapásból egy 27 százalékos áfa rámegy a mézre, valamint a bolthasználat haszna, ezért az akácméz esetében akár 3-4 ezer forintos árakkal is lehet majd találkozni – figyelmeztetett Bross Péter. Az európai és a magyar méhészek is rossz évet zárnak, csupán 5-8 ezer tonna akácméz és 5-10 ezer tonna virágméz termett itthon.

Ha két okot kell mondani, az egyik a kedvezőtlen időjárás, a másik a méhcsaládok állapota; 30 évvel ezelőtt öt-hatszázezer méhcsalád volt Magyarországon, egy átlagos évben 20-25 ezer tonna méz termett. Most 1,2 millió méhcsalád van az országban, és ugyanannyi mézet termelünk. – vetette össze a szakember a mai adatokat a korábbiakkal. Bross az InfoRádiónak elmondta, hogy január-februárban viszont már nem biztos, hogy lesz magyar méz a szabad piacon.

Jelenleg dübörög ki a mézexport, mert egész Európában rossz a termés, 1500-2000 tonna havonta kimegy az országból, vagyis a történelemben először fordul majd elő, hogy az első negyedévre elfogy a magyar méz itthonról.