MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Nem a varázslat hajtja

Nem a varázslat hajtja

hvg.hu

Elektromos kerékpár, amiben nincs akkumulátor? Hihetetlen, de már ilyen is van.

Az elektromos kerékpárok egyik legnagyobb problémáját oldja meg a francia Pi Pop: akkumulátor helyett szuperkondenzátort használt, így nem kell tölteni, menet közben nyeri az energiát, amit aztán fel lehet használni.

A Pi-Pop nevű cég e-kerékpárját nem varázslat hajtja, hanem egy szuperkondenzátor. Ez pedig a pedálozásból, lejtmenetekből és a fékezés során keletkező energiából nyeri az elektromosságot. Az Alföldön tehát kevésbé hatékony, mint a hegyi terepeken.

Az alábbi ábra remekül ábrázolja a működési elvet: ugyanazon a terepen a felső példa egy hagyományos, akkumulátoros e-kerékpár töltöttségi szintjén mutatja (ezt indulás előtt és érkezéskor is tölteni kell, lévén folyamatosan merül; az alsó, szuperkondenzátoros megoldást már indulás előtt sem kell tölteni, a haladás során, a lejtmenetekben nyeri az energiát).

A gyártó nem kezdő a területen, a harmadik e-kerékpár-generációját szállítja. Az ígéret szerint a szuperkondenzátor tartós is, 10-15 évet bír, és a kétkerekűt újrahasznosítható anyagokból készítették, és férfi, valamint női vázzal is rendelhető.

A modern technológiának azonban ára van: egy ilyen kerékpárért 2450 eurót, azaz körülbelül 950 000 forintot kérnek.