MENÜ
2020. augusztus 11.
Zsuzsanna, Tiborc
Mosógépek terjesztik a veszélyes kórokozókat

Mosógépek terjesztik a veszélyes kórokozókat

hvg.hu

Tudta, hogy antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok terjedhetnek a mosógépek révén?

Gyógyszereknek ellenálló kórokozókat terjeszthetnek a mosógépek – állapították meg a Bonni Egyetem kutatói egy gyerekkórházban végzett kutatás után. Az intézményben a Klebsiella oxytoca nevű baktérium terjedt az újszülöttek között. A forrás egy szokványos mosógép volt, melyben az újszülöttek ruhadarabjait mosták. Szerencsére nem történt veszélyes fertőzés.

Az eset felhívta a figyelmet arra, hogy azokban a háztartásokban, ahol ápolásra szoruló emberek élnek, antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok terjedhetnek a mosógépek révén. A továbbiakban alaposabban meg kell vizsgálni ezeket a terjedési útvonalakat – tudatta az egyetem. A kutatók az Applied and Environmental Microbiology című szaklapban számoltak be eredményeikről.

Egy németországi gyerekkórház újszülött osztályán egy rutinszerű higiéniai ellenőrzése során a Klebsiella oxytoca nevű baktérium fokozott elszaporodására derült fény. A baktérium gyomor- és bélrendszeri, valamint légúti fertőzéseket, legrosszabb esetben halálos kimenetelű vérmérgezést (szepszist) okozhat.

A Klebsiella oxytoca baktériumnak ez a típusa olyan egyedülálló, hogy nem szerepelt az országos adatbankban. Ez a kutatás során előnyt is jelentett, mivel a terjedés útvonala így egyértelműen követhető volt. Sem a szülők, sem az ápolószemélyzet nem terjesztette a baktériumokat, kizárólag az alagsori mosógép, melyben az újszülöttosztályon lévő babák kötött zoknijait és sapkáit mosták. A baktériumok a ruházaton keresztül terjedtek át a babákra.

A kórházakban normális esetben speciális mosógépeket és mosási módszert alkalmaznak, mely magas hőmérséklettel és fertőtlenítőszerekkel dolgozik, vagy mosodák végzik a munkát. Ezen az újszülöttosztályon azonban egy kereskedelmi forgalomban kapható, általános mosógépet használtak. "Ez egy különleges eset volt" – emelte ki Ricarda Schmithausen, a német közegészségügyi intézet vezetője. A tanulmány szerint az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok megtelepedhetnek a mosógépekben. "Esőként mutattuk ki, hogy egy mosógép révén az emberekre is átterjedhetnek a rezisztens baktériumok" - emelték ki a tudósok.

A háztartásokban egyre gyakoribbá váló trend, hogy környezetvédelmi okokból alacsonyabb hőmérsékleten, jóval 60 Celsius-fok alatt végzik a mosást. Azokban a háztartásokban azonban, ahol ápolásra szoruló, nyílt sebekkel vagy katéterrel élő idősek vagy gennyes sérülésektől vagy fertőzésektől szenvedő fiatalabb emberek laknak, ott a ruhákat magasabb hőmérsékleten – akár 60 Celsius-fokon – kell mosni, hogy megakadályozzák a baktériumok terjedését. A higiéniai szakértők szerint ez egyre nagyobb kihívást fog jelenteni, a családok által ellátott ápolásra szoruló személyek száma ugyanis folyamatosan növekszik.