Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Mire jó az energiaközösség?

Mire jó az energiaközösség?

hvg.hu

Elsők között regisztrálták energiaközösségként a Közösségi Energia Szolgáltató Nonprofit Kft-t.

Bár a jogszabályok 2021 óta adnak lehetőséget arra, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyilvántartásba vegyen energiaközösségeket, az első bejegyzésekre mégis több mint két évet kellett várni – közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ).

Ahogy arról korábban írtunk, az energiaközösségek ügye szerepel a kormány hatalmas, 6000 milliárd forintos energiatervében, bár, mint arról a hvg.hu korábban írt, a kormány számára meglehetősen nyögvenyelős kényszernek tűnt az energiaközösségek ügye, pedig ezek támogatását az Egyensúly Intézet is kiemelte márciusi energia-szakpolitikai javaslatában.

Nem csoda, hiszen az energiaközösségeknek számos előnyük van. Ezek jelenthetik azt a pluszt, amely hozzásegít egy strukturális változáshoz az energiaiparban, figyelve a környezeti és a szociális szempontokra is – írja az MTVSZ. Az energiaközösségek helyi, települési, országos méretben is szerveződési formát jelenthetnek azoknak, akik elkötelezettek egy zöldebb jövő irányába, melyek hosszú távon valódi változást jelenthetnek az energia termelésében és fogyasztásában.

A Közösségi Energia Szolgáltató megalakulását azért kezdeményezte a Magyar Természetvédők Szövetsége, hogy mintaprojektként beindíthassa az első energiaközösségek egyikét.

Mi az energiaközösség?

Az energiaközösség alapvetően energiatermelők és fogyasztók összessége. Önkéntes és nyitott részvételen alapul, a tagok vagy részvényesek irányítják, akik lehetnek természetes személyek, kisvállalkozások, helyi hatóságok. Elsődleges célja nem a pénzügyi haszonszerzés, hanem tagjai, részvényesei vagy a működési területe számára környezeti, gazdasági és szociális közösségi előnyök biztosítása; – úgy, mint energiatermelés, beleértve a megújuló forrás alapú termelést, energiaelosztás, energiaellátás, energiafogyasztás, aggregálás, energiatárolás vagy energiahatékonysági szolgáltatások. De ide tartoznak az elektromos járművek feltöltésére irányuló szolgáltatások, továbbá egyéb energetikai szolgáltatások kínálata is tagjai vagy részvényesei számára.

Forrás: NKFIH