MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Mindent másként csinálnak a csodafaluban

Mindent másként csinálnak a csodafaluban

sokszinuvidek.24.hu

Nem eladják, hanem bővítik a falu vagyonát, és már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor azokról még alig hallott valaki.

A Zala megyei Nagypáliban 1996 óta gyakorlatilag mindent másként csinálnak, mint a hozzájuk hasonló települések. Nem eladják, hanem bővítik a falu vagyonát, és már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor azokról még alig hallott valaki. Ennek elismeréseként éppen a napokban vehették át – korábbi számos elismerésük mellé – az E.ON Energy Globe Magyarország díját önkormányzati kategóriában Zöld Út Falufejlesztési Programjukért.

A magyar csodafaluként is nevezett település fejlődésének motorja az 1996-ban megválasztott és azóta is regnáló Köcse Tibor polgármester, akinek vezetése alatt a 272 lelkes falu lakossága 500 főnél többre emelkedett, az életkori átlagot tekintve pedig megfiatalodott. Amikor vezetésével elkezdték a munkát, azt álmodták meg, hogy a magyar falu hagyományait megőrizve európai színvonalra fejlesztik Nagypálit. Ezt a célt teljesítve a turizmus erősítésével és a megújuló energia felhasználásával egy fenntartható, élhető és jól működő települést hoztak létre.

A falu rengeteget pályázott. Ennek köszönhetően helyezték működésbe a bioszolár fűtőművet, a napkollektorokat és a napraforgó alakú, napkövető rendszerrel ellátott napelem telepet is. A pályázati önrészeket ingatlanfejlesztésekből, lakótelepük bővítéséből és a megtérülő beruházásokból finanszírozzák. Sokat spórolnak a rezsin: a megújuló energia felhasználásával energiaszámlájuk a harmadára esett vissza, és az évek során elérték, hogy az önkormányzati épületek igényének 70 százalékát megújuló energiákból fedezik.

A Zöld Út Falufejlesztési Programnak köszönhetően a falu központjában smaragdfa liget épül, s fentiek ismeretében az sem meglepő, hogy az önkormányzat szolgálati gépkocsija is elektromos autó, melyet természetesen helyi töltőállomás lát el energiával. Nagy céljaik között az is szerepel, hogy a település minden háztartásában is csak megújuló energiát használjanak.