MENÜ
2024. június 16.
Jusztin
Mindenhol hűtene a jövő légkondija

Mindenhol hűtene a jövő légkondija

totalcar.hu

Az új rendszer nem korlátozódik majd a műszerfalra, nemcsak azon nyithatnak szellőzőket a gyártók.

 

Az autók szinte minden alkatrésze változik, fejlődik. Elég, ha a világításra gondolunk, az egyszerű halogénizzós megoldásoktól mára eljutottunk a mindenféle mátrix-ledes, lézeres, automata rendszerekig. Miért éppen a klíma maradna ki a körből? Régen már a manuális is nagy szó volt, ma már a kétzónás digitálisra sem kapja fel a fejét senki. A Hyundai most egy olyan új, forradalmi légkondin dolgozik, amely mellett a négyzónás automaták is elavultnak tűnnének - írja a CarBuzz.

A dél-koreaiak benyújtott szabadalma szerint a lényeg az lenne, hogy az autók belterének szinte bármely elemét fel lehet építeni olyan cellákból, amelyek képesek hideg vagy meleg levegőt, fényt, sőt akár hangot is sugározni. Ezzel pedig nem kellene a klímának arra a néhány légbeömlőre korlátozódnia, amelyeken a mai autókon megoldják a hűtés-fűtést.

A Hyundai azzal indokolja a fejlesztés szükségességét, hogy az önvezető technológiák fejlődésével és térnyerésével a jövőben az autóban ülők is kevésbé lesznek helyhez kötöttek, például a sofőr sem ugyanabban a pozícióban tölti majd a teljes utazást. Márpedig egy egyszerű szellőző rostélyait viszonylag szűk keretek között állíthatjuk.

Az új rendszer tehát nem korlátozódik majd a műszerfalra, nemcsak azon nyithatnak szellőzőket a gyártók. Persze elég összetett megoldást kell majd rejteniük az autóknak, hiszen a levegőt így nagyon sokfelé kell elvezetni, és arról is gondoskodni kell, hogy az áramlás minden irányban szabályozható, elzárható legyen. Egyelőre nem tudni, mikor juthat el szériagyártásig a különös légkondi, de ez egészen biztosan nem a közeljövőben történik meg.